Mijn beste reisgenoot

Kralendijk, Bonaire, 22.09.2016

Het is mijn trouwste reispartner, ik ga nooit zonder hem de deur uit en hij heeft me al heel vaak geholpen bij allerhande vragen. Ik ben geen bijzonder grote Apple-liefhebber, ik heb er ook geen aandelen in, en ik was net als jullie lichtelijk teleurgesteld toen de iPhone 7 recent met waar weinig écht nieuwe functionaliteiten werd gelanceerd. Toch verdient mijn iPhone 6 een eigen blog, en hieronder leg ik je uit waarom.

Ik heb lang getwijfeld of ik mijn Canon Spiegelreflexcamera mee zou nemen op reis. Het is een prima camera die haarscherpe foto’s maakt en goed kan inzoomen. Maar het is ook een grote camera, die compleet met oplader, lenzen en cameratas best wat ruimte in beslag neemt. Van eerdere reizen weet ik dat ik een ‘luie’ fotograaf ben en soms eerder kies om geen foto te nemen dan de cameratas uit mijn rugzak te halen en de camera zelf tevoorschijn te toveren, de

lenskap eraf te halen en de juiste instelling te kiezen. Door al die handelingen ben ik vaak net te laat om die dame in lokale klederdracht / leeuw / zonsondergang perfect op de foto te zetten. Ook de camera-app op de iPhone 6 maakt hoge kwaliteit foto’s en is binnen een halve seconde gereed om te fotograferen - ik heb deze altijd binnen handbereik in mijn handtas of broekzak (jaja, niet zo charmant, maar wel praktisch). Toegegeven, wanneer je inzoomt is de beeldkwaliteit van de iPhone niet top, maar dat is dan ook de enige beperking. Ik kan de foto’s direct op mijn iPhone bewerken waar nodig en online uploaden en delen. Alle foto’s in mijn blog komen van mijn iPhone (op een enkele web-download na) – zeg nou zelf, prima kwaliteit toch?

Het was geen bewuste keuze, maar ik reis zonder horloge – ik was wel van plan om nog een leuk klokje voor onderweg aan te schaffen, maar in de voorbereidingen is het er niet meer van gekomen. En eigenlijk bevalt het reizen zonder tijd om mijn pols me best prima. Als ik echt de tijd wil weten, is mijn iPhone

nooit ver weg – deze weet de tijd beter dan wie dan ook: ik had even niet scherp dat er een uur tijdsverschil zit tussen Costa Rica en Panama, maar bij het passeren van de grens had mijn iPhone de tijd al keurig aangepast – waarmee voorkomen werd dat ik op mijn eerste werkdag voor Panama’s Paradise een uur te vroeg op kantoor verscheen. De iPhone is ook mijn wekker die me ’s morgens met een heerlijk zwoel muziekje wekt.

Muziek is belangrijk voor me: ik heb zo’n 1000 muzieknummers op mijn iPhone staan, heerlijk voor tijdens een lange busreis, en wanneer ik online ben, heb ik via Spotify en YouTube beschikking over alle muzieksoorten en radio- en videokanalen. Ik gebruik overigens nog ouderwetse earphones om muziek te luisteren, met draadjes.

Op Cuba na is Wifi tot nu toe bijna overal vrij beschikbaar geweest. Gratis Wifi lijkt hier vanzelfsprekender dan in Europa, bedacht ik me toen mijn zus op de camping in Frankrijk gewoon ouderwets moest betalen voor haar verbinding. De kwaliteit van Wifi is wisselend en in het regenseizoen valt de verbinding bijna dagelijks weg bij een flinke regen- en/of onweersbui. En stroomuitval komt regelmatig voor waardoor ook de router van de Wifi

stopt met werken. Maar over het algemeen ben ik redelijk vaak online om smsjes, whatsappjes en mailtjes vanuit Nederland te beantwoorden – en zelfs skypen en Whatsapp-bellen is tot nu toe een paar keer gelukt.

Alhoewel ik veel leuke mensen ontmoet, ben ik gemiddeld vaker alleen dan in Nederland – geen probleem, want gelukkig biedt de iPhone volop entertainment: op Facebook is altijd genoeg leuks en interessants te lezen (ik sla ook regelmatig interessante artikelen op die ik dan op een later moment op het gemak weer terug lees), ik houd het Nederlandse en wereldnieuws goed bij via de apps van Nu.nl en het AD en daarnaast heb ik een aantal online en offline spelletjes (favoriet: Woordjacht en Countries).

En dan zijn er nog veel praktische apps die me ontzettend helpen op reis: allereerst mijn ingebouwde zaklamp die onmisbaar is in landen met regelmatige stroomuitval en gebrekkige straatverlichting. Met mijn Van Dale Spaanse

Woordenboek-app (offline) zoek ik regelmatig een woordje op en met de Google Translate-app (online) kan ik hele zinnen laten vertalen in alle talen. De Duolingo app helpt me om iedere dag een half uurtje Spaans te oefenen. En met de weer-app zie ik op iedere plaats ter wereld van uur tot uur wat voor weer het is en of ik beter nu of straks kan gaan wandelen.

Met de RaboBankieren app hou ik mijn financien bij, ik herken ’s nachts de sterren en planeten met ‘Sky Map’ en met de XE Currency Converter ben ik altijd op de hoogte van de laatste wisselkoersen. Bij het koken is google regelmatig mijn online receptenboek en gebruik ik de timer op mijn iPhone om de kooktijd van eieren en pasta in de gaten te houden. In de ‘Notities’-app verzamel ik mooie spreuken en tips van reisgenoten en als ik de Runkeeper-app aanzet weet ik precies hoe lang en hoe hard ik loop (of fiets, wandel, zwem, paardrij).

Tot slot wil ik nog één app uitlichten die ik veel gebruik, en die echt superpraktisch is: Google maps – maar dan vooral offline.

Voordat ik naar een nieuwe locatie of stad ga, zorg ik dat ik de kaart van deze stad al geopend heb op mijn iPhone wanneer ik online ben. Vervolgens zoom ik in tot het hoogste detailniveau en indien nodig plaats ik alvast een markering (rode pin) bij de locatie waar ik heen wil, bijvoorbeeld het hostel dat ik geboekt heb. Eenmaal aangekomen in de nieuwe stad geeft Google Maps via GPS precies aan waar ik ben – hiervoor heb je geen dataverbinding (Wifi of 3/4G) nodig. Met de markering van de eindbestemming en de straten die zichtbaar zijn in Google Maps. loop ik zonder problemen naar mijn hotel toe. Door de GPS in mijn telefoon weet ik altijd waar ik ben, tijdens een wandeling of een busreis, of om te controleren of de taxichauffeur wel de kortste route kiest. Ideaal, ook voor het opzoeken van het dichtstbijzijnde restaurantje, supermarkt of park.

De techniek van de iPhone6 heeft me in de ruim anderhalf jaar dat ik ‘m heb nog nooit in de steek gelaten en dankzij een goed hoesje ziet-ie er nog uit als nieuw. Hij is inmiddels al

meegeweest naar 20 landen op 4 continenten en ik hoop dat we samen nog heel veel mooie avonturen gaan beleven!

PS: wat ik nog vergeten was: je kunt er ook mee bellen.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.