Strand, strand en nog eens strand

Zikim beach, Israël, 21.09.2018

Vandaag had ik weer een dagje vrij, dat komt omdat ik iedere week 2 dagen vrij heb en de dagen mag je meestal zelf bepalen. We hadden vandaag eerst het plan om naar een groot nationaal park hier in de buurt te gaan, alleen iedereen was nog zo moe van gisteren dat we besloten lekker lang uit te slapen en daarna hadden we eigenlijk verder geen plan. Samen met een huisgenoot besloten we naar Ofakim toe te fietsen om daar even wat geld te wisselen en ik moest opzoek naar een Israëlische simkaart voor mijn telefoon. Die heb ik nodig zodat ik iedereen kan bellen en ook voor internet. Ofakim is ongeveer 20 minuten fietsen en daar aangekomen was het echt erg lastig om een simkaart te vinden, uiteindelijk hadden we een eentje gevonden maar die was erg duur, we besloten om het dinsdag te doen omdat we dan weer een dagje naar Tel Aviv (Jaffa) zouden gaan en daar zou het goedkoper zijn. Het geld wisselen was wel gelukt, dat kan heel makkelijk hier in Israël op bijna elke hoek van de straat staan wisselkantoren of pinautomaten. Thuis weer aangekomen aten we gezamenlijk salade en pita broodjes. Even later kwamen onze andere twee huisgenoten (uit Amerika) terug van werk en zij stelde voor om vanmiddag met hun auto naar een strand te rijden. Dat vonden we natuurlijk een super plan! We maakten ons klaar en namen ook meteen avond eten mee, wat restjes van de pizza van gisteren en brood met fruit. Iemand wist wel een mooi stand hier in de buurt, het plekje heet Zikim en lag een half uur rijden vanaf ons huis in Malul. Het strand lag ongeveer drie kilometer van de Gazastrook maar was verder helemaal veilig. Het was een prachtige tocht om heen te rijden, helemaal mooi landschappen en dorpjes. Bij het stand aangekomen zag het er echt prachtig uit! Het water was hier erg woest, hele hoge golven en harde stroming. Als je in het water stond zag je de Gazastrook aan de ene kant en allemaal grote fabrieken aan de andere kant, echt heel apart om te zien. Ook omdat net een huisgenoot een berichtje kreeg van het nieuws dat in Gaza net een heel aantal mensen waren vermoord en wij hier dus heel dicht bij waren maar er verder helemaal niks van merkte.
Het was verder echt geweldig om met deze tempraturen in het water te zitten omdat het water hier in Israël echt warm is. De golven waren zo ontzettend hoog ik denk dat de golven zeker wel 1,5 meter boven het water uit kwam. We konden ook niet te ver het water in omdat de stroming te hard was om tegenin te kunnen zwemmen. Ik moest vooral erg hoog springen om boven de golven uit te komen en niet helemaal naar het strand gesleurd te worden. Ik vond het echt super leuk haha!
Op een geven moment werd het al wat donkerder, normaal in Israël is het rond kwart over 7 echt al wel donker. Op het strand kon je echt prachtig de zondondergang zien, terwijl we nog aan het zwemmen waren in de zee ging de zee onder en dit was echt een prachtig gezicht! Samen met de groep maakten we nog wat mooie foto’s en hierna pakte we onze spullen in en gingen we terug naar ons huis. Thuis aangekomen heb ik eerst wat mensen gebeld om te vertellen over mijn dag en toen ik later binnenkwam zat iedereen aan de tafel en speelde we samen ‘’wie ben ik’’. We deden het op onze eigen manier met papier en plakband en dat ging prima! Het was gezellig en het is echt heel erg fijn dat we een leuke groep hebben in ons huis. We zitten op dit moment nog met 7 mensen in het huis en later zullen er zeker nog meer mensen bij komen maar dat lijkt me alleen maar gezellig!

Later op de avond klopte er iemand op onze deur, het was de buurvouw en ze had een cake in haar handen. Ze wou ons welkom heten in ons nieuwe huis en haar dochter had de cake gemaakt maar ze was te verlegen om mee naar binnen te komen. Ze vertelde ons dat we altijd bij haar aan mochten kloppen als er wat was en zelfs voor een kopje koffie, dus dat was erg lief!


Zaterdag 22 september

Ik had vanmorgen een ochtend shift. Ik werkte van 7 uur tot 2 uur. Doordat we met meer mensen zijn dan we fietsen hebben moesten er een aantal mensen van ons lopen naar Aleh. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen dus dat is prima te doen. Het is vandaag Sabbat en dat betekend dat er vandaag geen dagbesteding voor de bewoners. Wel word met de bewoners sabbat gevierd doormiddel van zingen van liedjes en druivensap en brood eten, een beetje zoals het avondmaal. Het start op vrijdagavond en dat word er meestal buiten met bijna alle bewoners van Aleh liedjes gezongen. En op zaterdag word er in het eigen huis liedjes met elkaar gezongen. Het is erg bijzonder vind ik om hier bij te mogen zijn en dit mee te mogen maken. Je ziet ook dat de bewoners genieten van de liedjes die gezongen worden en dat is mooi om te zien.

Toen mijn werkdag er weer opzat liep ik naar huis toe en hier aangekomen moest ik mij meteen klaarmaken voor.. weer een dagje strand!! Deze keer zijn we uitgenodigd door de oude buren van het huis in Ranen. Zij hadden ons uitgenodigd doordat een aantal huisgenoten daar nieuwjaar daar hadden gevierd. Ze hadden auto’s voor ons geregeld zodat we met ons alleen mee konden! Om drie uur werden we opgehaald, in de auto mochten wij besluiten naar welk strand we zouden gaan en we besloten om weer naar hetzelfde strand te gaan als gisteren omdat dat zo mooi en leuk was. We stapte uit de auto en het gezin (vader, moeder en

drie dochters) hadden de hele kofferbak voor met eten, drinken en kleedjes voor op het strand. Toen we aankwamen legden we alle spullen op het zand en we renden eerst met ons allen de zee in omdat het zo warm was vandaag.
Toen we een poosjes in de zee hadden gelegen liepen we terug naar het gezin wat nog aan de kant zat. Ze opende de koelbox voor ons en haalde er watermeloen en drinken uit. Ook maakte de man zelf bier en dit had hij mee genomen, natuurlijk moest ik dit even proeven en eerlijk gezegd was dit de beste bier die ik ooit heb gedronken! De mensen waren zo aardig en gastvrij naar ons! We mochten alle pakten wat we maar wouden en ze waren ook erg geïnteresseerd in ons over het werk wat we deden en over het land we vandaag komen. Even later namen we nog een duik in het water om nog even de laatste golven mee te kunnen pakken, maar later in de avond werd de zee erg ruig de stroming was zo sterk dat ik bijna niet meer bij de kant kon komen. De golven werden ook steeds hoger en heftiger. We besloten het water nu maar uit te gaan ook omdat de strandwachters opriepen dat ze er nu niet meer waren. We liepen het water uit en zagen in de verte gewoon een kameel op het strand staan! Dat was echt heel leuk en apart om te zien!

Samen met de ouders hadden we ook hele mooie gesprekken over bijvoorbeeld hoe het eraan toe gaan in Israël en het verschil

godsdienst, over de regering en over Gaza. Het was bijzonder om het hierover te hebben en ook de meningen van andere te horen. Je ziet vaak in het nieuws alleen maar negatieve dingen over Israël terwijl de bevolking gewoon goed is onder elkaar. Rond een uur om 7 gingen we terug naar huis maar we stopte onderweg even voor een bakje koffie midden in de bossen. De mensen hadden een klein gaspitje mee en alle materialen voor koffie. Maar dit was niet zomaar koffie maar koffie op de Israëlische manier. Dat was met echt een heleboel koffiezot en andere strekte en scherpe kruiden erdoor. De beker werd voor de helft gevuld en nu moest je even wachten tot alle kruiden en koffie naar beneden was gezakt. Toen ik mijn eerste slok nam was ik echt verbaasd want het smaakt echt lekker! Het was hele strekte koffie met een soort strekte en scherpe mint smaak erdoorheen. De koffie werkte wel meteen want ik voelde mij ineens super actief en helemaal wakker geschud.

Toen we bij ons huis weer terig aangekomen waren nodigde de man ons uit om maandag middag langs te komen omdat zij dan feest vierden vanwege de feestdagen hier. Ze bereidden een stoofmaaltijd met veel vlees klaar en hier zijn we voor uitgenodigd! Super leuk natuurlijk, we bedankten de mensen voor de gastvrijheid en voor de leuke middag. Thuis weer aangekomen moesten we nog avond eten maar we hebben nog steeds geen plek om te koken dus probeerde we spaghetti uit de magnetron te maken en dit was eigenlijk nog best goed gelukt!

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.