Therapie voor de bewoners

Aleh Negev, 10.01.2019

In Aleh worden iedere dag verschillende therapieën gegeven, en veel verschillende activiteiten aangeboden. Mijn favoriete therapie was samen met de dieren. We namen in de avond met wandelen de bewoners mee naar de dieren. Maar ook werden er tijdens dagbesteding dieren ingezet voor knuffelen en contact maken met de cliënt. Er werd geholpen met de dieren verzorgen en aandacht geven. In Aleh hebben ze speciale paarden voor gehandicapten en dat is onwijs bijzonder om te zien. Er was ook een speciale safari. Hier liepen geiten, schildpadden, konijnen, cavia's en andere gekke reptielen. Ook was er een vredige vijver waar je heerlijk kon zitten met de geluiden van het water op de achtergrond.

Wandelen is ook een activiteit wat ik erg graag deed met de bewoners. Wandelen over het terrein van Aleh wat altijd zo mooi en in bloei stond. Er zat wel aardig wat hoogte verschil in dus soms was het zwaar met een rolstoel de bult op met een tempratuur van 30 graden.

Ik heb ook veel mooie ontwikkelingen mogen zien in Aleh. Ik heb doormiddel van een school opdracht een bewoner zelfstandig laten leren eten met een speciale lepel. Ik kreeg later toen ik thuis was van Peter een berichtje dat Lior nu helemaal zelfstandig kan eten! Dat vond ik erg bijzonder.

De muziek therapie was ook altijd een feestje. harde muziek, allemaal instrumenten en er werd alleen maar gedanst en gezongen. Dit werd ook altijd met zoveel enthousiasme gedaan dat je er zelf ook helemaal vrolijk van werd. Er kwam ook regelmatig iemand langs voor plantjes onderhouden en dus tuinieren. Er was ook een kas waar je heen kan waar de cliënten ook wekelijks waren. Dit vond ik altijd ontzettend leuk om te doen.
Samen met Willian bedachten we zelf ook vaak activiteiten zoals knutselen, verven of in contact komen door massage. De mamad werd dan donker gemaakt, en kwam een muziekje op en er waren gekleurde lichtjes, je kan het ook wel snoezelen noemen.

Kortom er was altijd voldoende te doen voor en met de bewoners. Vooral lekker naar buiten was mijn favoriete activiteit! Door het heerlijke weer was dit natuurlijk ook helemaal niet erg! In de laatste periode ging ik vaak samen met Jan eropuit! We liepen samen rond en zochten andere vrijwilligers op om een praatje en contact te maken. Je moest er soms zelf een leuke draai aan geven! En de liefde die je er voor terug kreeg van de bewoner of van de medewerkers deed je altijd weer goed!


Ook wij hadden als vrijwilligers 1 keer in de maand een bijeenkomst. We kwamen dan met alle vrijwilligers bij elkaar om te praten over dingen waar we tegenaan lopen of dingen die juist heel goed gaan. Zo konden we van elkaar leren en deze punten nam Aleh dan met zich mee. Ook kregen we vaak een cursus tussendoor. Bijvoorbeeld over hoe je met een rolstoel moet omgaan en moet je met de taalbarrière omgaat. Ook kwam de directeur wel eens langs om ons toe te spreken. Maar voornamelijk was het altijd ook erg gezellig en was er altijd veel lekkers aanwezig!
Een andere verplichte bijeenkomst was de taalcursus die we iedere week hadden. We kregen les in Hebreeuws wat we dan konden toepassen in het werk. Dit was wel laagdrempelig maar best wel helpend soms!

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.