Yad Vashem

Jeruzalem, Israël, 05.11.2018

Yad vashem
Yad vashem is een herdeningsmuseum voor joodse slachtoffers uit de holocaust van de tweede wereld oorlog. Samen met alle Nederlandse meiden ben ik hier geweest als en daguitje.
We zijn deze dag vroeg vertrokken naar Jeruzalem met de bus maar liefst kwart over 6, ik was vandaag de reisleider en Google Maps vertelde ons waar we heen gingen. We kwamen aan rond 10 uur in het museum en daar regelde we eerst onze audiotour. Het museum is geheel gratis maar met een audiotour betaal je ongeveer 8 euro geloof ik.


We begonnen in een grote ruimte waar we uitleg kregen over het hele museum, de audiotour was wel in het Engels en daarom voor mij soms moeilijk om te volgen. Hierna kwamen we in een lang gebouw waar je zigzaggend doorheen ging. In iedere kamer kwam je in een ander tijdperk het begon dus bijvoorbeeld toen Hitler groot begon te worden met zijn partij en het eindigde bij de bevrijding en het einde van de oorlog. Het was allemaal zo indrukwekkend en tegelijk heel heftig en triest om allemaal te zien. Je had verschillende dingen die kon bekijken zoals voorwerpen uit concentratie kampen zoals schoenen en boeken. Er waren ook veel filmpje van holocaust overlevende die hun verhalen vertelde en dat was soms afschuwelijk om te horen. Er werd ook de gehele geschiedenis verteld aan de hand van verhalen, foto’s, kranten, posters, video’s en natuurlijk de audiotour die ons veel informatie vertelde. Het was heel indrukwekkend allemaal en ook werd iedereen er best stil. Na

ongeveer 3 uur denk ik waren we aan het einde van het lange gebouw en je eindigde op een plek waar je over heel Jeruzalem kon uitkijken, heel prachtig.

Nu kwamen we op een grote binnenplaats waar je nog rond kon lopen, er is daar een speciale boom voor Corrie ten Boom. Ook is er een herdenkingsplaats met grote stenen voor ieder land wat betrokken was, er is totale stilte en dat maakt de plek extra bijzonder. Het meeste indrukwekkende vond ik de kinderherdenkingsplaats, dit is een geheel donkere ruimte met overal kaarsje, en lichtjes die door spiegels overal weerkaatsen. Alle namen van de kinderen worden voorgelezen die de oorlog niet overleeft hebben en hun leeftijd en het land waar ze vandaag komen. Het was heel indrukwekkend en ook heftig om in deze ruimte te zijn, het was zo donker en je hoorde een stem die namen voorlas van jonge kinderen maar ook meerdere kinderen van een

gezin bijvoorbeeld. Ik heb gehoord dat deze audio die de namen voorlees 3 maanden duurt, en dan moet je nagaan dat per naam je ongeveer 3 seconden bezig bent.

Toen ik weer buiten kwam was ik er helemaal stil van, het was inmiddels al wat later op de middag, we leverde onze audiotour weer in en verlieten het museum met nieuwe indrukken maar voor mij ook weer een besef moment hoe heftig deze oorlog is geweest voor veel mensen.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.