Jordanië en Petra!!

Jordanie, Petra, 28.01.2019

28 januari was de dag dat Karin en Willy naar Israël vlogen. Op de verjaardag van Ester waren we bij elkaar geweest en zouden ze het toch wel heel leuk vinden om bij mij langs te komen. Deze ochtend was ik zelf nog aan het werk. Na het werk ben ik naar Beersheva afgereisd om daar nog even wat laatste inkopen te doen. Toen Karin en Willy steeds dichterbij kwamen met de trein vanaf Tel Aviv nam ik de bus naar Ofakim. Daar kwamen we precies op tijd aan beiden en kreeg ik een dikke knuffel van beide! Leuk om elkaar weer op deze plek te zien!
We hadden helaas alleen net de bus gemist die richting mijn huis ging, ik belde Chaim onze taxichauffeur van Aleh op en hij wou ons wel even ophalen. Hij zette ons af bij de Bed en Breakfast van Fina waar ze vannacht zouden slapen. We zijn hier even geland en hierna mochten we in het oude huis bij Jan en Aartje komen eten.
We hebben een onwijs gezellige avond samen gehad en leuke gesprekken gevoerd.

De volgende dag moest ik 's morgens gewoon eerst naar het werk. Ik mocht met de dagbesteding mee naar de paarden en dat vond ik erg leuk. En de rest van de ochtend hielp ik met knutselen. Na de dagbesteding nam ik afscheid van Judith en de andere vrouw van de dagbesteding. Het was mijn laatste dag hier, ik kreeg een dikke knuffel en zei ze gedag. Aan het einde van mijn dienst fietste ik naar de poort waar Karin en Willy al op mij stonden te wachten bij de portier waar Mark stond. Ik heb Willy en Karin rond geleid door heel Aleh heen en heb ze alles laten zien. Ze waren er wel van onder de indruk!

Die middag gingen we naar mijn eigen huis de villa waar we even wat hebben gegeten en ik mijn laatste spulletjes heb gepakt. Nu namen we de bus richting Jeruzalem waar we in het Abraham hostel zouden slapen. We miste helaas de overstap en hebben een stukje zwart gereisd maar na 3 uur waren we er. We hadden een leuke kamer samen, we zijn die avond nog door Jeruzalem gelopen en hebben een lekker broodje falafel gegeten. Willy ging op tijd naar bed en Karin en ik hebben nog even wat winkeltjes bezocht en zijn hierna ook op tijd gaan slapen.
Morgen vertrokken we heel vroeg richting Pertra en Jordanië!!!! Een trip die vanuit het Abraham hostel werd georganiseerd en dat Willy en Karin mij Cadeau hadden gegeven! Super lief

Half 6 ging de wekker vanmorgen! Willy maakte me wakker door mijn gezicht nat te maken met een doekje haha. We konden vanaf half 7 ontbijten en daar hebben we nog even goed gebruik van kunnen maken. Om 7 uur werden we geroepen en namen we de bus richting de grens. We gingen richting het noorden naar de grens wat ongeveer 1,5 uur rijden was. Hier kwam een best spannend onderdeel van de reis. We moesten over de grens en dit was allemaal erg streng bewaakt en het kon maar zo mis kon gaan en je opgepakt werd. We moesten dus heel goed luisteren. We stapten de bus uit en moesten nu eerst een kaartje van 107 sjekel kopen om Israël uit te mogen. Hierna moesten we een kaart kopen om Jordanië in te mogen en dat koste 50 dinar per persoon (1 dinar was 1,2 euro). We mochten nu rustig doorlopen en wachten op de rest. We mochten nu een andere een beetje stinkende bus in met de hele groep. We kregen een gids die ons tijdens de busreis van alles vertelde over het land en de omgeving. Jordanië is een heel duur land omdat de mensen hier meer dan 70% belasting betalen, daarom is het voor toeristen ook zo duur. We stopte onderweg op een plek waar je uit keek over de bergen en je keek neer op plekken waar vroeger heel veel kerken hebben gestaan, omdat ieder dorp zijn eigen kerk had. De omgeving hier in Jordanië is echt onwijs prachtig!

We reden nu eerst 2 uur richting Jeshra, Jesrah is een stad waar overblijfselen van de Grieken stonden. We kregen een korte rondleiding van onze Gids over de plek. Er waren kerken, badhuizen, een plekken waar vroeger paardenraces werden gehouden. Best wel mooi en indrukwekkend om te zien. We mochten zelf nog even rond lopen en we kochten nog wat leuke dingen op wat plekjes. Het laatste half uur liepen we over de markt die binnen was. Daar ontmoette ik een man die mij wel aantrekkelijk vond denk ik haha! Ik heb daar een heel leuk jasje gekocht. Het was weer tijd om de bus in te gaan voor de lekkere lunch die op ons stond te wachten.

Na de lunch zijn we door de stad Amman waar we de geschiedenis van te horen kregen. We zijn nog even gestopt voor een lekkere zoete snack in een leuk tentje.

Die avond kwamen we om half 9 aan op onze slaapplek. We hebben nu dus best wel lang in de bus gezeten. We kregen steeds wel verhalen te horen van onze gids en we genoten van het prachtig uitzicht. Toen we op onze slaapplek aankwamen kregen we eerst een lekker diner aangeboden. We zaten in een restaurant wat helemaal was bekleed met rode en andere gekleurde doeken. Onze slaapplek lag middenin de bergen, en de bergen waren helemaal verlicht met lampjes! dit was een onwijs mooi gezicht! We liepen langs een pad wat ook helemaal verlicht was en we sliepen in een klein hutje met 2 bedden erin. Allemaal heel erg schattig en leuk. We hebben nog even thee gedronken in een hele lekkere tent waar de kachel brandde en waar allemaal mensen zaten. Het was heel gezellig! Willy nam nog even een hijsje van de waterpijp en hierna zijn we lekker gaan slapen. Ik sliep samen met Willy in een hutje en Karin lag naast ons in een hutje. Morgen was de grote dag want dan zouden we naar Petra gaan!!!


De volgende ochtend stonden Karin en ik om 6 uur om op de berg de zonsopgang te zien. We liepen de berg en het zag er prachtig uit, ook konden we onze verblijfplaats prachtig zien vanaf hier. We hebben hier even een tijdje op de berg gezeten en zijn rond 7 uur samen met willy die we ondertussen hadden wakker gemaakt naar het ontbijt gelopen. om half 8 stond onze taxichauffeur klaar om ons weg te brengen naar Petra! Het was nog 45 minuten rijden toen we onze bus neerzette op de parkeerplaats en met de groep richting de ingang liepen.

Hier kwamen we erachter dat Petra onwijs groot is! Wel 5 kilometer lang alleen maar prachtige rotsen, stenen en uitgehakte beelden. Petra is 1 van de 7 wereldwonderen en dus een hele bijzondere plek.
De gids nam ons de eerste 1,5 uur mee door de helft van Petra heen. Hij vertelde over de omgeving en de stenen die je zag. Het was echt prachtig en ik keek echt mijn ogen uit! Je zag in de stenen ook verschillende lagen en kleuren wat ook uniek was om te zien. Na de tour van 1,5 uur kwamen we op het mooiste plekje van Petra waar het grootste uitgehakte gebouw stond! Wat onwijs prachtig was dat!

Vanaf hier mochten we zelf nog 2,5 uur rond lopen door Petra heen. We hebben de omgeving wat verkend en even ergens wat koffie gedronken. Hierna lieten

we ons met ezels brengen naar de oude kerk die er vroeger heeft gestaan. We hebben hier rond gekeken en namen hierna de ezels weer terug naar de plek waar we begonnen bij het grote beeld. De ezels waren echt leuk en toen beleefde we echt een beetje de oudheid van de plek. We hebben even op een bankje gezeten om te beseffen om welke bijzondere plek we nu wel niet waren. We hebben nog even wat winkeltje bezocht hier en zijn daarna aan de terugweg begonnen omdat het nog 2,5 kilometer lopen was. We hebben ook nog een deel met het paard gedaan wat ook onwijs leuk was! Willy ging er zelfs met een draf vandoor, haha!
We liepen hierna richting de uitgang waar we nog wat winkeltjes bezochten en terug richting de bus liepen. Wat heb ik genoten zeg!

Om 1 uur verzamelden we weer samen en vetrokken we weg uit Petra. Er stond nu een lange tocht voor de boeg. We zijn onderweg gestopt om nog ergens een lunch te eten, en het wat tegelijk ook een leuke afsluiting met de gezellige groep die we waren! Er waren ook een aantal Nederlanders dus heel gezellig. We reden verder en na 2 uur maakten we weer een stop om even naar de wc te kunnen. We konden hier tegelijk ook in winkeltjes kijken die daar in de buurt waren. We kwamen uiteindelijk aan om 6 uur bij de grens. Nu was er gelijk weer een gespannen sfeer. Er kwamen militairen de bus in die ons controleerden. We moesten de bus en een stuk lopen, om Jodanië uit te komen was niet zo'n probleem. Maar om Israël weer binnen te komen was echt een drama! We zijn totaal 3 keer gecontroleerd, we zijn 1 voor 1 helemaal ondervraagd en onze bagage werd volledig leeggehaald en controleert. Je kon ook nog de pech hebben dat ze je niet vertrouwde dan konden ze je 3 uur lang

vasthouden en non-stop ondervragen. Dit is gelukkig bij geen van ons gebeurt. Willy raakte nog bijna haar paspoort kwijt want die vond het ook allemaal zo spannend. We kwamen na ruim 1 uur buiten terug in Israël. gelukkig maar!
We moesten nog even wachten op de bus en toen moesten we nog 1 uur rijden terug naar het Abraham hostel. Eindelijk weer terug. Het was onwijs leuk en bijzonder maar wel erg vermoeiend. Er moest voor mij nog even een bed worden geboekt, ik sliep alleen op een slaapzaal omdat er geen plek meer was bij Katrin en Willy. We hebben samen met even Pizza gegeten en zijn hierna lekker naar bed gegaan!

De volgende dag moest ik weer aan het werk. We hebben samen een ontbijt gegeten en ik heb afscheid genomen en stapte op de bus. Ik vond een directe bus naar Ofakim! Dat had ik echt nog nooit eerder meegemaakt. Ik heb heel lang met mam gebeld. Ik kwam half 11 thuis aan en ik heb lekker mijn spulletjes opgeruimd en bijgepraat met iedereen. Om 2 uur begon ik weer met werken en ik was samen met Jan. Ik heb een hele leuke dienst gehad., en die avond werd ik uitgenodigd om lekker bij Jan en Aartje te komen eten!

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.