De eerste drie dagen

Jerusalem Old City, 05.09.2018

Welkom in mijn online dagboek! Leuk dat je benieuwd bent naar alles wat ik heb en ga beleven in Israël!
Ik wil jullie in dit dagboek een klein kijkje geven in alles wat ik ga beleven in de tijd dat ik in Israël ben. Ik ga mijn best doen om jullie zo veel mogelijk via deze weg op de hoogte te houden.

De reis begon maandag, om 7 uur vertrok het vliegtuig. Samen met mijn vader en broer (zij brachten mij weg en bleven 3 dagen) waren we onderweg naar het vliegtuig. Na een emotioneel afscheid van de rest van de familie is de reis van start gegaan. Om 12 uur waren we geland in de plaats Tel Aviv. Vanaf hier namen we de taxi naar 'The old city' in Jerusalem. We werden helaas niet helemaal goed uitgezet met de taxi waardoor we een hele tijd hebben rond gedwaald in Jerusalem opzoek naar het hotel. Na enige tijd hebben we het gevonden, vanaf toen konden we onze koffers kwijt en de stad gaan verkennen. De verdere avond zijn we over de 'Via Doloraso' gelopen en hebben we de oude stad van Jerusalem verkent. We waren moe van de vlucht en zijn op tijd gaan slapen.

De volgende dag waren we vroeg op om nog meer van Jerusalem te kunnen zien. Zo zijn we naar de Klaagmuur geweest, naar de stad van David en we zijn richting de olijfberg gelopen. Het was best indrukwekkend om dit allemaal te zien. Normaal lees je in de bijbel over deze plaatsen en door het te zien krijg je er toch ook een soort beeld bij. De oude stad van Jerusalem was zeker mooi om te zien, wel was het een drukke stad met veel mensen, er was veel te zien. De tempratuur liep deze dag op tot een graad of 36 dus rond de

middag waren we blij dat we even weer terug konden naar ons hotel. Vanuit het hotel hebben we onze koffers gepakt omdat we de rest van de middag de tijd moesten nemen om door te reizen naar het huis waar ik de komende (ongeveer 4 maanden) tijd zal verblijven. Het was een hele reis, we gingen van Jerusalem naar Ofakim tot Ranen waar het huis is. Een reis van zeker 3 uur met een aantal overstaps die we moesten maken met de bus/tram of taxi. In de eerste bus kwamen we direct al een man tegen die erg vriendelijk was en bereid was ons een handje te helpen. Hij nam ons mee naar de volgende tram die we moesten nemen, hij hielp ons met de kaartje en de taal. Hij bracht ons naar het grote busstation van Jerusalem en hielp ons ook hier weer aan kaartje te komen. We waren blij dat deze man ons hielp en vanaf daar namen we ook afscheid van de man. Vanuit het station reisden we door naar Beersjeva, Daar aangekomen kwamen we een MAC Donald tegen en die konden we natuurlijk niet overslaan! Onze reis ging verder naar Ofakim en vanuit Ofakim met de taxi naar Ranen.

Hier kwamen we aan in het huis waar ik zal verblijven, ik wist dat we deze nacht alleen in het huis zouden zijn omdat de andere huisgenoten op een citytrip waren. Ik kreeg een warm ontvangst, er hingen slingers aan het plafond en er lagen briefjes met een warm welkom van mijn huisgenoten. We kregen een kamer aangewezen en we mochten al het eten uit de keuken pakken wat we nodig zouden hebben.
Ik heb al mijn koffers uit gepakt, het huis voelde echt een beetje als thuis komen. Samen met robbert en pap zijn we buiten gaan zitten om nog even van Israël te kunnen genieten. Peter-Paul (mijn begeleider vanuit Aleh) kwam deze avond langs om kennis te maken, ook kreeg ik een welkom pakket met informatie, een taalboekje een en T-shirt van Aleh. Hierna doken we ons bed in na een heerlijke douche!

Half 8 ging de wekker, we hebben een goede nacht gehad en langzaam werden we wakker. Na een lekker ontbijt stond Peter-Paul voor de deur met zijn auto. Vandaag zouden we naar het centrum gaan wat de komende tijd mijn stage plek zal zijn. De naam luid als volgt: Aleh Negev nahalat Eran. Het is kort gezegd een centrum voor meervoudig beperkten mensen die hier wonen, dagbesteding volgen of andere activiteiten doen.
We kwamen aan met de auto en het zag er op het eerste gezicht goed uit! We kwamen binnen en alles was mooi, dezelfde gebouwen, veel groen, ontzettend vriendelijke mensen in een woord gewoon super mooi!
We kregen een rondleiding door Aleh heen, en we begonnen met een fimpje over de oprichter van Aleh. Dat was een man die een gehandicapte zoon had en zocht naar een goed thuis voor zijn zoon, en zo richtte hij Aleh op. Hierna ging de rondleiding verder, we liepen langs de fysiotherapie, het therapeutisch zwembad, school voor de kinderen, werkplekken voor de volwassenen en ook langs de woningen voor volwassenen. Het was erg bijzonder om dit allemaal te mogen zien. Je voelde en ervaarde echt de liefde die de medewerkers hebben voor de bewoners daar. Er was een fijne sfeer

en de mensen daar zijn allemaal erg vriendelijk en sociaal. De meeste medewerkers en bewoners spreken alleen Hebreeuws maar door een simpele glimlach of jezelf verstaanbaar maken met je handen en voeten gaat al goed. Ik ben ik gesprek geweest met de manager en het was fijn om te voelen hoe betrokken en geïnteresseerd iedereen in je was.
In de cafetaria kreeg ik een lekkere maaltijd en kwam ik in gesprek met andere jonge meiden die ook als vrijwilliger hier zijn. De vrijwilligers komen eigenlijk over de hele wereld, ik ontmoette nu meiden uit China, Duisland en ook uit Israël zelf.

Na de rondleiding bracht Peter-Paul ons naar het busstation in Ofakim en vanaf hier gingen Robbert en Papa weer terug naar Nederland. Nu moesten ze zonder mij gaan reizen met de trein terug naar het vliegveld. Ik had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen, ik gaf ze een dikke knuffel en zwaaide ze uit. Nu bracht Peter mij terug naar het huis en hier ben ik de rest van de middag en avond alleen geweest. Ik heb even de tijd voor mezelf genomen om vast wat wasjes te draaien, schoon te maken maar ook even ontspannen op de bank te liggen met een goede film.
Vanavond na 8 uur komen er twee huisgenoten, ik ga hun nu voor het eerst ontmoeten. Ik ben erg benieuwd naar ze en we gaan vanavond meteen samen koken.

Ik heb de afgelopen drie dagen echt al een super tijd gehad. Ik wil Robbert en pap zeker bedanken dat zij mij veilig hebben afgezet op de bestemming en dat ze mee hebben gereisd door Jerusalem. Ik heb genoten.

Ik ga nog even lekker buiten zitten onder de palmboom en genieten van alles om mij heen.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.