Boodschappen doen

Ofakim, Israël, 22.01.2019

Boodschappen doen is een grote klus die iedere week weer gedaan moet worden. Allebei de vrijwilligershuizen hebben weer nieuwe spullen nodig voor de komende week. We krijgen van Aleh een budget per week om daar boodschappen van te mogen doen. Van ieder huis gaan er 2 of 3 mensen mee en dan worden we na het werk door de leukste taxi chauffeur opgehaald, zijn naam is Chaim en hij is altijd ontzettend vrolijk en enthousiast alleen hij is niet zo van op tijd komen wat meer Israëliërs hebben.

Vandaag was het de beurt aan mij op boodschappen te doen met twee anderen uit mijn huis. Na het werk verzamelde we bij de uitgang van Aleh en Chaim bracht ons naar de supermarkt toe. Tot onze grote verbazing waren de winkelkarrtjes die we mee namen van de Emte supermarkt uit Nederland! Super grappig en daar moest natuurlijk wel even een foto van gemaakt worden.

Als we eenmaal met onze karretjes in de winkel zijn kunnen we beginnen, de taken worden verdeel, eentje houd alles met de rekenmachine bij,

de ander heeft het lijstje en nog een ander zoek alles op en gooit het in de kar. Zo gaan we ieder schap door en word alles netjes bijgehouden op de rekenmachine zodat we onder ons budget blijven. Het budget is gewoon groot genoeg om ook lekkere dingen te kunnen komen en daar word dan vaak ook flink op los gegaan. Koekjes, snoepjes, chips en nog meer lekker eten word in de kar gestopt. Naast dat natuurlijk ook gezonde dingen zoals veel verser groente en fruit want dat is in Israël echt super lekker en vers. Alle melk en vlees producten worden apart gehouden in de supermarkt voor Kosher dus je loopt van hot naar her in de winkel.

Na ongeveer 2,5 uur door de winkel lopen wij meestal met een huis van 12 man 3 winkelkarren vol. Het huis waar nu 6 mensen wonen redden dat meestal met 1 haha. Als we dan allemaal verzamelt zijn gaan we bij de kassa staan met onze karren in een lange rij. De mensen in die supermarkt kennen ons inmiddels en moeten altijd wel weer om ons lachen als we die winkel weer in komen. De kassaband is helaas niet zo groot en de mensen kennen hier geen stress dus alles gaat om een rustig tempo waardoor je soms wel 3 kwartier bezig bent met afrekenen. Op het scherm houden we ons budget bij en als we aan het einde geld over hebben rent er iemand gauw de winkel nog in en worden en nog meer dingen gehaald zoals chocolade, ijs en andere spullen die niet paste in het budget. Dat moment blijft altijd erg leuk omdat de kassa medewerkers altijd zo om ons moeten lachen. Meestal tot op de Shekel nauwkeurig redden we het met ons budget en rijden we met al onze karren naar buiten. Daar bellen we Chaim en hij komt ons dan weer ophalen en brengt de spullen met ons zelfs helemaal tot in de keuken. En na 4 uur bezig zijn met boodschappen ben je helemaal verrot aan het einde van de dag. Alles word dan in het huis samen uitgepakt en dan kunnen we weer een week vooruit.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.