Nieuwjaar vieren!?

metar, Israël, 09.09.2018

Je lees het vast al aan de titel van dit nieuwe hoofdstuk, nieuw jaar? Hier in Israël is het joodse nieuwjaar van start gegaan, van 9 september tot 11 september word hier feest gevierd omdat voor de joden het nieuw jaar nu is begonnen. Het joodse nieuwjaar word ''Rosj Hasanja'' genoemd. Het is niet alleen een feest om te vieren dat het nieuwe kalender jaar is begonnen maak ook zien dit joden dit als een soort oordeelsdag. De joden geloven dat god een soort boek bijhoud over je goede en slechte daden, en op Rosj Hasjana is de oordeelsdag over je gedrag. Deze dag gaan de joden massaal naar de synagoge en lezen veel uit de bijbel, de lezen dan voornamelijk het verhaal van Abraham die zijn zoon moest offeren omdat dit liet zien over het grote geloof van Abraham voor god. Verder vieren ze Rosj Hasjana samen met de familie en hebben ze een maaltijd samen.

Zo dit een stukje geschiedenis, ik hoop van alles wat hierboven staat dat ik het goed heb begrepen en ook verwoord heb.

zondag 9 september en dus het joods nieuwjaar moest ik smorgens eerst gewoon werken bij Aleh. In het huis waar ik werk bij Aleh zitten dus 23 mannen, en deze mannen zitten in 4 verschillende groepen. Vandaag was ik voor het eerst op een andere groep. Ik vond het best spannend maar vandaag hielp Peter-Paul mij dus ik kon gewoon in het Nederlands communiceren. Ik heb veel geleerd over alle bewoners in de groep, en ik heb ook ontzettend genoten. Ik kom bijvoorbeeld tegen dat een bewonder erg agressief word en door simpele dingen zoals muziek, boekjes of een aanraking zie je vaak dat de bewoner rustiger word en soms zelf een glimlach geeft. Dat zijn echt gelukmomentjes.
Na het werk maakte ik mij klaar voor Rosj Hasjana. Vanuit Aleh was geregeld dat iedere vrijwilliger naar een familie toe kon om te zien hoe dat word gevierd en ook meer te leren over de cultuur. Ik ging samen met een nieuw meisje uit Mexico naar het gezin van Anet. Anet heeft een dochter met een meervoudige handicap en zij is door de weeks in Aleh. Anet heeft eerst 25 jaar in Duitsland gewoond, je heeft toe ooit vrijwilligers werk gedaan in Israël in een zelfde soort plek als Aleh. Toen ze zelf een beperkte dochter kreeg gesloot ze te gaan wonen in Israël omdat de zorg hier beter was vond ze, en zelf werkte ze op een zelfde soort plek.
Anet kwam mij en het andere meisje ophalen vanaf ons huis en we zouden naar Metar toe gaan, 30 minuten tijden vanaf ranen. We kwamen daar aan in en appartement die al vol was met mensen. Allemaal familie en aanhang. Iedere wenste elkaar een goed nieuwjaar met 3 kussen, net zoals in Nederland. Toen ook de mannen terug kwamen van de synagoge kon de maaltijd beginnen. De tafel was mooi gedekt met veel verschillend servies, boden en glazen. We begonnen de avond met lezen uit de bijbel en bidden en danken. Als eerste aten we een appel met honing, dit staat voor een goed en zoet jaar. Voordat het volgende eten kwam gingen we weer eerste een stukje lezen en bidden voor het eten. We aten meer soorten fruit voor het goed ingaan van het nieuwe jaar. Hierna kregen we wijn en begonnen we aan stukjes vlees. Eerst het hoofd, toen het hart en later ook de longen van het dier. Ze noemden bij elke klein gerecht de betekenis (deze ben ik alleen vergeten oeps). Ook aten we brood en dronken we druivensap als inleiding van het nieuwe jaar.
Toen alle kleine gerechten waren geweest begonnen we met zingen van liedjes over het nieuwe jaar en wenste ze door het zingen elkaar een goed jaar toe.

Toen het zingen voorbij was kwamen de grote gerechten waarvan we mochten eten. Er werd veel vis gegeten, maar bijvoorbeeld ook kip. Salades en veel groente. Ze hadden zelf aardappels en soort groenteburgers die heerlijk waren! De mensen waren echt heel vriendelijk en aardig en de meesten konden goed Engels. Ze vertelden ons over hoe het nieuw jaar hier verder gevierd word, want de volgende dag kwamen de families weer bij elkaar om meer dingen te eten zoals brood en groentes. Erg was echt een gezellige sfeer en de mensen waren erg aardig maar ook geïnteresseerd in het werk wat wij deze in Aleh. Veel van hen kenden ook plekken in Nederland en dat bezochten ze ook vaker, super leuk natuurlijk!

Na het heerlijke eten sloten we af met het zingen van een lied en iedereen plofte neer op de bank met een kopje thee en het grote toetje van de avond. Er stond een enorme schaal met fruit voor ons klaar en ook een groot bord met veel verschillende chocolade. Het was heerlijk allemaal. Tegen de klok van 11 uur was het tijd om afscheid te nemen omdat morgen de wekker ook weer op tijd zou gaan. De mensen daar zeiden dat wij ze altijd mochten berichten als we de komende tijd nog in de buurt zouden zijn, super lief natuurlijk.
Anet bracht ons weer naar huis toe en ze vertelde meer over de omgeving en over haar ervaringen met Aleh. Het was super mooi om te horen dat haar dochter het super goed heeft daar. Ze zei dat ze het moeilijk vond om haar los te laten maar ze ziet dat ze het bij Aleh super goed heeft en dat ze daar geniet van haar tijd. Ik vond het bijzonder om dit ook eens te horen vanuit een ouder. Ik bedankt Anet van harte dat we met haar mee mochten deze avond.

Ik kan nu zeggen dat ik het super bijzonder vond om bij deze avond aanwezig te mogen zijn. Het was geweldig om meer te leren over de cultuur door het ook echt zelf mee te maken. Ik heb ontzettend genoten van de mensen en de gastvrijheid die avond. Ik ging met een ontzettend blij gevoel slapen.

Ook bij Aleh is er deze avond Rosj Hasjana gevierd, ik was er zelf niet bij maar de foto geeft misschien een kleine impressie van hoe het er een beetje uit ziet. Het kunstwerk heb ik samen met een bewoner gemaakt. Een appel en honing voor een zoet en goed nieuw jaar.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.