Franz Josef & Abel Tasman

Franz Josef/Nelson

Na mijn dagen in Queenstown (en mijn burger die écht heerlijk was) vertrok ik naar Franz Josef, aan de Westcoast van het Zuidereiland. Dat was nog een hele tocht. Deze Westcoast schijnt zo’n 217 regenachtige dagen per jaar te hebben en die zorgen zo nu en dan voor wat overstromingen en landslides. Door een aantal flinke landslides was het feestje bijna niet doorgegaan, maar na een paar uur wachten konden we gelukkig toch door naar Franz Josef! Onderweg bewonderde ik de boosdoeners vanuit het busraampje: complete stukken rots en bos die de berg af waren gedonderd en zo de weg versperden. Eenmaal aangekomen in Franz Josef regende het enorm hard en dat was dan ook het ideale excuus om een avondje lekker binnen te blijven in de gezellige woonkamer van het hostel.

De dag erna had ik mijn Glacier Valley tour! Met een klein groepje en een gids gingen we richting de gletsjers. De Franz Josef gletsjer is één van de slechts drie gletsjers ter wereld die overgaat in een regenwoud. Mijn gids was nogal een plantenliefhebber en terwijl we door het woud banjerden liet hij ons dan ook het één en ander zien, aanraken en proeven. Naarmate we dichter bij de gletsjer kwamen, werd het landschap steeds diverser: niet alleen het regenwoud ligt vlakbij, ook zijn er rotsen en watervallen waar je maar kijkt, en plekken waarop de gletsjer is over gegaan in rivieren. Vroeger kon je de gletsjer nog op, nu niet meer. Hij is in de afgelopen 10 jaar door global warming ook ruim een kilometer geslonken! De enige manier om echt in de gletsjer te komen is met een helikoptervlucht, maar dat was me toch net iets te duur. Met de tour kon je gelukkig iets hoger komen, waardoor we de gletsjer beter konden zien dan de mensen zonder tour. We hadden erg veel geluk met het weer, aangezien de regen besloten had zich net die ochtend even terug te trekken, maar helaas ontnamen de wolken een groot deel van ons zicht van de gletsjer. Toch mooi om hem gezien te hebben, wie weet hoe lang hij er nog maar is!

Bij de tour stond me daarnaast nog een aangename verrassing te wachten: gratis toegang tot de hot pools in Franz Josef! Een deel van mijn middag bracht ik dan ook dobberend in het warme water in de buitenlucht door. Niet verkeerd! Eenmaal terug in het hostel maakten we er ’s avonds een spelletjesavond van, waarna iedereen weer vroeg ging slapen in verband met de bussen die elke dag een beetje vroeger lijken te vertrekken.

Op maandag was ik alweer een week in Nieuw-Zeeland! Nog maar een week hier, wat gaat de tijd snel. Mijn maandag bestond uit een hele lange busrit naar Nelson, in het noorden. We reden langs de (nu wel) zonnige westkust, waar ik maar liefst 10 uur lang kon genieten van het diverse uitzicht: landschappen die overgingen van weilanden met schapen in gigantische bossen en bergen, in rivieren, enorme meren en de altijd mooie zee. Gelukkig hadden we tussendoor een aantal stops waar we onze benen mochten strekken, en waarbij de bus chauffeur ons een korte wandeling gunde door een aantal bekende gebieden waar we niet zouden verblijven, zoals de Pancake Rocks: rotsen die uit laagjes opgebouwd lijken te zijn door het werk van de zee.

’s Avonds laat kwam ik aan in Nelson, de zonnigste plek van Nieuw-Zeeland. Helaas was de zon al bijna onder, maar de temperatuur was duidelijk een stuk hoger dan in Franz Josef. Nelson is niet alleen de zonnigste plek van Nieuw-Zeeland, ook bevindt zich hier het precieze midden van het land: het geographical centre of New Zealand. En dat moest natuurlijk bezocht worden! Samen met een meisje dat ik in de bus had leren kennen, deed ik bij zonsondergang een hike naar het lookout point vanuit waar me een uitzicht op de stad en de haven te wachten stond. Prachtig!! En dat precies op het moment dat het laatste beetje zonlicht te zien was aan de horizon.

Vandaag, dinsdag, ging mijn wekker heel vroeg. Toch had ik niet veel moeite met opstaan, want vandaag had ik een tour gepland waar ik al een hele tijd naar uit keek: het Abel Tasman national park. Ik had al veel enthousiaste verhalen gehoord van mensen die hier een aantal dagen zijn verbleven en rondtrokken en kon dan ook niet wachten tot ik het met eigen ogen mocht aanschouwen. Zelf zou ik hier maar één dag rondlopen, maar ik was al lang blij dat ik er heen kon. Vanaf het moment dat ik de bus uitstapte en de boot op stapte, was ik al helemaal verkocht. Wat een geweldig stuk kustlijn zo vlak naast de overweldigende bossen. Mijn cruise duurde zo’n 2,5 uur, waarbij we langs het beginstuk van de kust voeren en ik uiteindelijk op de terugweg bij één van de stranden werd gedropt. Vanuit hier zou ik mijn weg terug hiken naar een van de laatste stranden, waar ik aan het eind van de dag weer opgehaald zou worden. Ik genoot van het uitzicht, van de natuur om me heen en de stranden, waarvan de één nog mooier was dan de ander. Daarnaast hing ik natuurlijk de echte toerist uit en maakte ik foto’s van alles wat ik tegen kwam, hoewel die foto’s achteraf nog niet half zo mooi bleken te zijn als de werkelijkheid. Ik had er een aardig tempo in zitten, waardoor ik dusdanig vroeg op het laatste strand aankwam, dat ik me hier nog even kon neerzetten en van het zonnetje genieten voordat de boot me weer kwam ophalen. Zelfs al is dit park een enorme toeristenattractie (letterlijk enorm), toch had ik het grootste deel van de tijd het idee dat ik helemaal alleen was, en dat beviel me prima. Ik ben vandaag dan ook weer 100% opgeladen voor de rest van mijn trips!

Morgen breng ik het grootste deel van mijn dag weer in de bus door. Waar die bus naartoe gaat, weet ik nog niet precies. Er is het één en ander mis gegaan met mijn reisplanning, waardoor ik last minute nog wat wijzigingen moet maken. Waarschijnlijk slaap ik morgenavond weer in Christchurch, vanuit waar ik weer omhoog naar Kaikoura trek. We zullen zien, ik zorg in ieder geval dat ik ruim op tijd in Kaikoura ben, aangezien ik daar op 15 december om 5.30 (bij zonsopgang) al met mijn snorkel en wetsuit in het water hoor te dobberen tussen de dolfijnen!!Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Tell your story

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Tell your story

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.