Belfast tour

Belfast, 25.09.2016

Afgelopen vrijdag hadden Bianca en ik afgesproken dat we naar Belfast zouden gaan samen met haar vriendje en een vriend. Ik was naar de stad gefietst om bij een toerist office de dag tocht van Wild Rover Tours te boeken.
Vanmorgen om 7.10 uur was ik bij de opstap plaats O'Connell Street want de twee toerbussen vertrokken vanuit daar richting Belfast (UK). In de bus kregen we veel uitleg over de toer, maar ook over de keuze van de eerste activiteit die we konden doen. Er was de keuze uit twee dingen, namelijk de Belfast black taxi political tour of the Belfast titanic experience. Bianca was al ooit eerder in Belfast geweest en had toen naar het titanic museum geweest. De gids raadde ons aan om de taxi tour te doen, dus dat deden Bianca en ik, de jongens gingen naar het titanic museum toe.
Eenmaal aangekomen in Belfast stonden er zes taxi's klaar, geen gewone taxi's maar degene uit London! Samen met twee Australische meisjes en een Italiaanse man die voorin zat, reden we naar een interessante gedeelte van Belfast. Onderweg kregen we uitleg over the Troubles (de poblemen). De strijd tussen de protestanten en de katholieken, die eind jaren 60 tot de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord op 10 april 1998 speelde. We maakte de eerste stop in een protestante arbeiders wijk. Een taxi chauffeur gaf uitleg over de geschiedenis van Belfast en de wijk met de muurschilderingen op de huizen. De tweede stop was waarbij we de gevangenis konden zien die momenteel niet meer in gebruik is. Daarna reden we verder naar de katholieken wijk, wat super indrukwekkend was. Er was namelijk een hoge muur om die

wijk door een scheiding te creëren. Op die muur was inmiddels graffiti gespoten en mochten we een vredeswens schrijven. De laatste stop was bij een muur in het katholieke gedeelte en op die muur waren foto's te zien van alle mensen die onschuldig gedood waren. Echt een heel indrukwekkende en interessante toer!
Na de taxi tour zijn we verder gegaan naar de tweede stop, namelijk het Dun Luce Casle. Dit is bekend van The Games of Thrones serie. We hadden kort de tijd om wat foto's te maken.

De derde stop was bij The Giants Causeway, wat staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Giants Causeway is een rotsformatie aan de noordoostkust van Noord-Ierland (Bushmills), die bestaat uit zo'n 40.000 basalt-zuilen. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden. De legende gaat dat de Ierse reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) een pad door de zee (causeway) naar Schotland bouwde om met zijn Schotse tegenhanger Benandonner te vechten. Op het moment dat Fionn in Schotland aankomt, ziet hij dat Benandonner nog reusachtiger is dan hijzelf en hij vlucht terug naar Ierland. Daar aangekomen, achtervolgd door de Schotse reus, vraagt McCool aan zijn vrouw om hem als baby te vermommen. Op het moment dat Benandonner in Ierland aankomt ziet hij de vrouw met de baby, waarbij hij schrikt van de grootte van het kind, aannemend dat de vader van zo'n groot kind vele malen groter en sterker zal zijn dan hijzelf en hij vlucht terug naar Schotland. Op zijn vlucht vernielt Benandonner het pad. Alleen het begin in Ierland en het eind in Schotland (Fingal's Cave op het eiland Staffa) blijven bestaan.

De vierde en laatste stop was bij de carrick a rede rope bridge, een hangbrug die het vasteland verbindt met het eilandje Carrick Island. Hij overspant 20 meter en hangt 30 meter boven de rotsen. De brug wordt niet alleen gebruik door toeristen, maar is van oorsprong voor zalmvissers. Ik vond het best wel spannend om over de brug te lopen, maar toen ik een kindje van 4 jaar oud ook in de rij zag staan, schaamde ik me wel. Het viel uiteindelijk best wel mee, maar het was eng omdat het wiebelde.Eenmaal op dat eilandje kon je mooi Noord-Ierland zien en zelfs Scotland in de verte!

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.