India anders dan anders.....

Thuis, 12.05.2018

In dit hoofdstuk vertel ik de dingen die de gids vertelde over India of wat er mij opgevallen is wat anders is dan in Nederland.

• De Dhoti is een kledingstuk dat gedragen word door hindoe mannen uit India. Het is een witte lap stof die de mannen om hun taille knopen en komt tot aan de enkels. Soms word de stof door de benen omhoog getrokken en achter in de boord gestopt, het lijkt dan een beetje op een pofbroek. Als de Dhoti gekleurd is word het een Longhi genoemd. Een longhi is meer voor dagelijks gebruik. De Dhoti heeft vaak gouden strepen afhankelijk van de gelegenheid en het geld wat er voor beschikbaar is.

• De gids verteld ons steeds een stukje over India. Dit keer over de kasten en het huwelijk. Het is gewoon als je trouwt met iemand uit je eigen kaste. Er zijn er overigens wel 600! Als men trouwt gaan ze bij de ouders van de man wonen en men wordt geacht zo snel mogelijk een kind te krijgen. Als de vrouw 5 maanden in verwachting is, gaan de ouders van de man het nieuws aan de familie van de vrouw vertellen en geven ze 5 geschenken. Wanneer zij 7 maanden zwanger is, geven de ouders van de vrouw 7 geschenken en blijft zij bij haar ouders wonen, vaak gescheiden van haar man. Na de bevalling blijft de vrouw 1 maand bij haar ouders wonen en bij een keizersnee 3 maanden zodat zij niet weer snel zwanger kan worden. Aan voorbehoedmiddel doen ze hier niet. Een zwangere vrouw mag vanaf 6 maanden niet meer naar de tempel. Een pasgeborene mag vanaf 28 dagen in de tempel komen. Dit heeft allemaal te maken met de kracht van een nieuwe baby die sterker zou zijn als de kracht van de tempel.

• Vrijwel alle mannen hebben een snor.

• Vrouwen hebben bij hun Sari een stuk buik bloot, geen gêne over de vetrollen!

• Ze maken veel selfies en gaan ook graag met ons op foto. De selfies maken ze dan “toevallig” zo dat wij er ook op staan.

• In veel hotels hadden handdoeken met gaten erin en soms beddengoed met vlekken. Borden zien er vaak oud uit, wij zouden ze allang hebben weggegooid.

• Ze eten met de rechterhand, want linkerhand is onrein. Ze gebruiken dus geen bestek!

• Ze toeteren heel veel in het verkeer. Regels lijken ze niet te kennen. Chaos op straat tuktuks, brommers, wandelaars, koeien geiten van alles. Ook op grotere wegen zie je dit.

• Hallo hoe heet je, waar kom je vandaan? Dat is het zinnetje wat ze in het Engels tegen je zeggen.

• De indiase mensen schudden heel grappig met hun hoofd als ze willen aangeven dat ze het hebben begrepen of hebben gehoord. Het lijkt net of het los zit als ze dit doen. Het is heel moeilijk na te doen.

• Zelfs in deze tijd spelen de kasten nog een grote rol in het leven dan de indiase mensen. Bij geboorte krijg je de kaste mee waar je ouders in zitten. De kaste bepaalt ook hoeveel recht je hebt op een vergoeding bij ziektekosten. Lagere kasten meer vergoeding. Maar hogere kasten meer aanzien. Trouwen doe je eigenlijk alleen met iemand van je eigen kaste.

• Mangojuice is heel vaak uitverkocht in restaurants terwijl het stikt van de mango’s op de markt.

• Schoolkinderen dragen schoolkleding op maandag en dinsdag en donderdag en vrijdag. Woensdag mogen ze in eigen kleding want ze hebben maar 2 setjes en dan kan op woensdag gewassen worden voor de volgende 2 dagen.

• Bij de bussen staan de deuren gewoon open tijdens het rijden. Bij de treinen trouwens ook. Er zitten vaak geen ramen in maar wel tralies.

• In India wordt er nog steeds door de ouders bepaalt met wie je gaat trouwen. Er wordt door de astrologie bepaalt wie er bij elkaar passen en dan wordt een afspraak gemaakt waarbij de vader en oom aanwezig zullen zijn. Bij deze korte ontmoeting mogen de kinderen wel aangeven of ze het zien zitten. Tegenwoordig wordt er wel meer dan deze korte ontmoeting alleen gedaan, multimedia werkt hier wel aan mee. Maar de ouders bepalen wel heel veel.

• Geld speelt een grote rol of je kind wordt toegelaten op een bepaalde opleiding.

• afdingen is een gewoonte hier, ze beginnen steevast met een te hoge prijs. Maar het blijft lastig om het te doen.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.