Autorijden in Thailand?

Pai, 02/07/2017


Nadat we de allereerste keer een auto hebben gehuurd in Khon Kaen zo'n 5 jaar geleden is er naar onze mening iets aan het veranderen met betrekking tot het verkeer in Thailand.
De cijfers over verkeersdoden liegen er ieder jaar niet om: vooral rond de feestdagen als bijvoorbeeld Songkrang in april, is het dodenaantal gestegen met 10% en daarvan is 82% brommer/motor ongelukken.
(De brommer en scooter worden in Thailand ook motoren genoemd waarvoor je dus een geldig motorrijbewijs moet hebben.)
Bij de meeste ongelukken is er sprake van alcohol en/of drugsgebruik. Beroepschauffeurs willen/moeten vaak kostte wat het kost hun target op tijd bereiken en maken dan gebruik van pillen etc.

De overheid realiseert zich dat zij moeten ingrijpen en zijn van plan minivans en hun chauffeurs beter te gaan controleren en de regels aan te scherpen qua snelheid.
Wat merken wij ervan?
Langs snelwegen zijn borden gekomen met aanwijzingen over de maximale snelheid. Waar voorheen een ieder zelf de snelheid bepaalde, staan nu borden van 90 km en zelfs van 50 km.
Er staan ook borden dat de snelheid met camera's wordt vastgelegd, maar die camera's of flitsers hebben wij nog maar 1x gezien op onze route.
Het lijkt er ook op dat het daadwerkelijk altijd controleren en beboeten op deze manier iets van, de naar wij hopen nabije toekomst is.
Wel zijn er ook zeer veel politie controles onderweg, waarbij wij als "Farang" meestal direct door mogen.

Als je over het aantal ongelukken leest, lijkt het of zelf autorijden niet aan te raden is.
Wij doen het toch, maar proberen zoveel mogelijk risico's te vermijden.
We rijden nooit in het donker.
We proberen te anticiperen op onverwacht gedrag.
We rijden rustig en kijken goed uit voor de spookrijders, wat de meeste motor/fietsers hier heel gewoon vinden.
Wij halen nooit in voor een hoge brug of heuvel en letten op de Thaise chauffeurs die dat wel doen, met hun idee, wat je niet ziet is er niet.
Als een tegenligger groot licht opzet, betekent dat dat hij voorrang neemt en ook als voetganger moet je dan zeker NIET oversteken!
Verder merken wij hier dat slechte chauffeurs geen agressie of wraakacties oproepen, dat is in NL toch wel heel anders ha!

Je zou zeggen op de rustige wegen is het het minst gevaarlijk rijden en in Bangkok heel erg gevaarlijk.
Echter, op rustige wegen rijdt men juist keihard en haalt vaak in met de nodige risico's.
In Bangkok, Chiang Mai en andere grote steden is het meestal file rijden, dus makkelijker invoegen etc.

Het openbaar vervoer is prima in Thailand en vooral reizen met een grote VIP bus aangenaam en zeer goedkoop. (Al mijden wij de nachtbussen, om eerder genoemde redenen)
Maar in het noorden en vooral de Isaan, is het fijn eigen vervoer te hebben en kan je mooie niet toeristische plekken bezoeken.
Je mist dan weer wel het contact met de locals in Tuktuk, Songtheauw of lokale bus, wat erg leuk en gezellig kan zijn!


Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.