Welcome to Jordan!

Amman - Jerash, 16.04.2018

De eerste twee overnachtingen zijn in de hoofdstad van Jordanië, Amman. Het hotel, Al Fanar Palace, staat in Queen Rania Al Abdullah Street. Een mooi hotel, prima slaapkamer en een goed ontbijt. Vannacht heb ik redelijk goed geslapen. Ik ben in ieder geval niet wakker geworden door de moskee, toch een pluspunt. De moskee stond namelijk paal recht tegenover het hotel.

Om 08.00 uur, het is in Jordanië één uur later, moest ik klaar staan bij de bus. Vandaag ging de trip naar Jerash en de Dode Zee. Wat ik voor mijn reis wist over Jerash? Niks.. behalve dat het erg Midden-Oostenachtig klinkt. Jerash ligt in de noordelijke regio van Jordanië. De bijnaam van de Romeinse stad is "Pompei van het Midden-Oosten. Het is mijn eerste kennismaking met het land, want gisteravond ben ik laat aangekomen in mijn hotel in Amman. Als we de stad uitrijden zie ik een landschap dat bruin en grijs is. Eigenlijk precies zoals ik me van tevoren had voorgesteld van de uitzichten in

het Midden-Oosten. In de bus vertelt Ferdy over hoe je je rijbewijs haalt in Jordanië. In Jordanië kennen zij geen CBR. Je rijdt namelijk af bij de politie. Of je de politie kan omkopen? Ik zeg niks.

Hoe noordelijker we komen, des te groener wordt het landschap en dat komt overeen met wat ik heb gelezen: het noorden van Jordanië is het meest groene deel van het land. Het is inderdaad een stuk groener, maar niet te vergelijken met al het groen dat wij in Nederland hebben.
Na ongeveer een uur rijden komen we aan bij de archeologische site van Jerash.

Jerash maakte in de Romeinse tijd onderdeel uit van de Decapolis (Grieks voor ‘tien steden’), een gebied dat het zuiden van Syrië en het noorden van Jordanië bestrijkt. Het was een vruchtbare, welvarende streek langs een drukke handelsroute. Enkele gebouwen in Jerash dateren van de 2e eeuw v. Chr. toen Alexander de Grote over het gebied heerste.

Aan het einde van de 20e eeuw heeft een groep archeologen een deel van de oude stad opgegraven en enkele monumenten gerestaureerd. Nog steeds is een groot deel van Jerash onopgegraven.

Ferdy heeft voor ons de toegangskaarten gehaald. Eerst kwamen wij binnen in een grote hal met allemaal kleine winkels. Gelukkig

konden we doorlopen want op de terug weg komen wij opnieuw langs de winkels. Geloof het of niet.. maar in Jordanië hebben zij ook lange mensen. Ferdy riep namelijk de kortste en langste man van Jerash.

Bij aankomst van de archeologische site van Jerash zie je direct de mooie toegangspoort: de triomfboog van Hadrianus. Vanuit daar kan je door de oude stad wandelen en kom je langs een paardenrenbaan (hippodroom), een ovalen plein omgeven met zuilen, een mooi theater, de tempel van Artemis en de kathedraal.

De weg vanaf het ovale forum richting het theater – de Cardo – met zijn zuilenrij is bijzonder. Dit was vroeger de hoofdweg in het oude Jerash en aan deze straat vond je de belangrijkste gebouwen van de stad, tempels, fonteinen en markten. Dat ze 2000 jaar geleden al slim en praktisch waren ingesteld, blijkt uit het feit dat de stenen op de grond dwars zijn neergelegd, met als reden dat de wielen van de (huif)karren niet vastliepen op de weg.

Al lopende door de archeologische site van Jerash merk ik dat ik erg onder de indruk ben. Enerzijds dat men zo lang geleden al zulke prachtige creaties heeft kunnen maken en anderzijds dat deze historische monumenten zo goed bewaard zijn gebleven. Echter is het bekend dat nog veel niet is opgegraven. Wat

voor moois zal er nog verstopt zijn?

Aangekomen bij het theater klim ik de steile trappetjes omhoog naar de top van dit imposante bouwwerk. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de oude stad en op de omgeving met haar ‘moderne’ gebouwen. Wanneer ik op de tribune zit en alles in mij opneem besef ik me dat achter de berg oorlog is. Achter de berg, zo'n 20 kilometer verder, ligt Syrië. Snel kijk ik nogmaals om me heen, ik zit gewoon op een plek waar vroeger zoveel is gebeurd.

Langzaam vervolg ik mijn route door Jerash. In principe loop je een rondje door Jerash. Nou ja, rondje.. Marieke en ik besluiten om nog een mooi plaatje te schieten over heel de stad. Vervolgens besluiten wij om halverwege op een terras neer te ploffen, even wat suikers naar binnen. Het is namelijk aardig warm en dat merk je ook tijdens de wandeling.


Onderweg kwamen we genoeg meisjes tegen, zij waren op schoolreisje in Jerash, die graag met mij op de foto wilde. De openbare scholen scheiden de jongens en de meisjes van elkaar.

Zoals aangegeven kwamen we op de terugweg langs de souvenirwinkels. Bij een winkel heb ik een mooie groene sjaal gekocht voor 5 dinar. Daar kan ik mooi een keffiyeh van maken!

Jerash is een hele bijzondere plek om te bezoeken. Als je ook maar enigszins interesse hebt in de oude beschavingen, dan is dit een absolute must als je Jordanië bezoekt! Een bezoek aan Jerash is goed te combineren met een bezoek aan de Dode Zee, zoals ik heb gedaan.

Dus... terug de bus in en richting de Dode Zee! We gingen naar een soort van resort toe. Hier was een stuk privé strand en ook twee zwembaden. Voordat ik ging "floaten", eerst even lunchen. Een heerlijke lunch met van alles en nog wat. Zo maak je toch even goed kennis van de Jordaanse keuken. Omkleden en floaten maar........


In de Dode Zee liggen serieus stukken met zout. Wat een grappig gevoel! In Nederland ben ik al een aantal keren wezen floaten. Maar dit is totaal anders! De Dode Zee is geen zee maar een meer. De Dode Zee is het laagst gelegen meer ter wereld. De oppervlakte is 1020 km². De waterspiegel van de Dode Zee ligt zo'n 450 meter onder zeeniveau, waarmee het de laagst gelegen plek op het aardoppervlak is. Deze waterspiegel blijft dalen. De Dode zee ligt op de grens van Jordanië, de Westelijke Jordaanoever (deel van de Palestijnse gebieden) en Israël. En ja, ik kon Israël zien liggen.

Anne, Marieke en ik hebben ons laten insmeren met modder uit de Dode Zee. Men zegt dat de modder heilzaam is dus dat moet getest worden. Ik acht de kans vrij groot dat het goed voor je huid is omdat veel mensen voor huidaandoeningen naar de Dode Zee gaan. De man die mij volledig met modder heeft ingesmeerd schreef mijn naam in het Arabisch en maakte een hartje op mijn hoofd. Vervolgens moest het modder 10 minuten intrekken en daarna afspoelen in de Dode Zee. Nee, mijn gezicht heb ik niet met het zoute water afgewassen. Een klein druppeltje van het water in je oog zorgt voor voldoende pijn in je ogen. Na een paar minuten was ik weer clean. Het resultaat? Een mega zachte huid! Een aanrader dus.



Een kennis van Marieke komt uit Jordanië. Zij heeft aan hem tips gevraagd om in de avond uiteten te gaan. Op zijn advies hebben wij vanuit ons hotel een taxi gebeld om ons daarnaar toe te brengen.

Onze gids, Ferdy, gaf al aan dat iedereen ons welkom zou heten in Jordanië. En ja hoor, dat was het eerste wat onze taxichauffeur zei: "Welcome to Jodan". De taxirit duurde in totaal 20 minuten. Een taxirit in Jordanië is in ieder geval een stuk goedkoper dan in Nederland. We waren maar 8 dinar kwijt.

We gingen eten bij Jafra in Amman. Een mooie tent met voldoende locals. Een lekkere fruitcocktail, 4 seizoenen, had ik als drinken. Weer even goed de vitamines aanvullen! Als voorgerecht bestelden wij meerdere kleine hapjes. Heel leuk, de tafel stond dus vol met van alles en nog wat. Smullen! Hetzelfde deden we met het hoofdgerecht, gewoon van alles en nog wat. Zo kon iedereen van alles iets proeven. Als hoofdgerecht hadden wij ook een lamsstoofpotje besteld. Het werd geserveerd in een dichte pot die

kapot werd geslagen. Normaal houd ik niet zo van lamsvlees maar dit was een echte aanrader. Door de verse kruiden was de smaak van lamsvlees totaal niet overheersend.

Voor de terugweg hadden we onze taxi opnieuw gebeld. Hij zou binnen 30 minuten ons ophalen. We hebben lekker op de taxichauffeur gewacht en zagen genoeg dingen om ons heen gebeuren. Zo kwamen we er achter dat alle restaurants boven winkels zaten. Om een restaurant te vinden moet je dus omhoog kijken! Daarnaast parkeerden mensen hun auto dubbel om even boodschappen te doen. Toet..toet..toet.. JA! Daar kwam onze taxi! Eenmaal bij het hotel aangekomen even lekker douchen, boekje lezen en naar dromenland. Morgen moeten wij weer om 08.00 uur klaar staan.

Deze persoon is op reis met Shoestring. Wil je ook zo’n toffe reis maken,klik dan hier >

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.