Op naar verwegistan

Tashkent, Oezbekistan, 05.04.2015

Lichte paniek :
Maanden al kijken we er naar uit. De laatste weken zijn we volop bezig met opzoeken, bekijken, lezen. De laatste dagen met pakken. Niet zo evident, we gaan van 27° in Oezbekistan, naar 0° in Kirgizië. En nu, de avond ervoor, denken we plots : "Waar zijn we in godsnaam aan begonnen." Lichte paniek. We hebben ons serieus voorbereid. We weten waar we heen gaan. De steden hebben we op voorhand opgezocht met Google Earth enzo. Maar wat ons 'echt' te wachten staat, daar hebben we eigenlijk geen flauw idee van.

Verwegistan :
Oezbekistan is niet de andere kant van de wereld. Alleen een niet gekende kant van de wereld. "Waar ga je heen ?", naar Centraal-Azië, "En waar is dat dan ?", ergens tussen Turkije & Thailand. Alsof onze wereld stopt na Turkije, en dan pas terug begint bij Thailand, want die landen kunnen we ons voor ogen halen. Maar wat daar tussenin ligt ???

Het is dus geen gigantische afstand die we moeten overbruggen. Maar toch best zwaar. Twee vluchten, eerst naar Kiev, over Duitsland & Polen. En dan van daaruit verder door, over de Zwarte Zee, Georgië, Armenië & Turkmenistan. We werken dus onze aardrijkskunde bij. We vergroten onze wereld. Op de terugweg worden we door Pegasus op dat vlak verwend, met schermpjes waar we alles mooi kunnen op volgen, de volledige vlucht, niet alleen de landen, maar ook de steden waar we over vliegen, die we passeren.

Midden in de nacht komen we toe. Daar is het dan al bijna ochtend. Door dat uurverschil hebben we niet het gevoel een nacht gehad te hebben. Maar, Tashkent roept !

Serieus rekenwerk :
Als er 1 ding is dat je niet wil doen op vakantie, dan is het rekenen. Maar buiten de EU ben je er al snel aan voor de moeite. En in Oezbekistan zeker ! De lokale munt is SUM. We waren al een hele dag aan het gissen hoe we makkelijk konden verrekenen van Euro naar SUM. Voor het gemak hadden we Dollar en Euro al gelijk gesteld. Wisselen gebeurt in Dollars natuurlijk.

De officiële koers van de bank was 2.500 SUM voor 1 Dollar. Dus dachten we in schijven van 2.500 te kunnen rekenen. 10.000 = 4 Euro, 20.000 = 8 Euro ... Uiteindelijk blijken we - we laten het wisselen via de gids doen, op de zwarte markt - bijna 4.000 SUM te krijgen per Dollar. In ons geval 190.000 SUM voor 50 Euro.

In België is dat 1 biljetje. Hier krijgen we een stapel biljetten van enkele centimeters hoog ! Dus niet alleen het verrekenen, maar ook het transporteren is iets waar we even moeten aan wennen. We zien de komende dagen dan ook locals gewoon met zwarte zakjes (geld) rond lopen.

En tenslotte moeten we ook nog even de waarde van die 190.000 SUM inschatten. Met 50 Euro kom je in België niet ver. Hier blijkt een flesje water 1.000 SUM te kosten. Ofwel, we hebben budget voor 190 flesjes ;-)

Ook als we terug zijn, kunnen we leuke sommetjes maken, we deden nl. 3 landen, 2 weeshuizen, zagen een 8-tal steden, hoorden een 7-tal talen, in een 4-tal schriften, hadden het over 4 godsdiensten, terwijl we tientallen Medresses, Moskeeën & Mausolea bezochten (en natuurlijk enkele Minaretten beklommen), verspreid over een slordige 3.000 kilometer, waarbij we nog eens een 12.000 km vlogen, om tot op een 300 km van de Chineze grens te gaan.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.