Ben Tre & Mui Né

Da Lat, 08/09/2017

De afgelopen dagen hebben we in twee plaatsjes doorgebracht: Ben Tre en Mui Né. Vanuit Ho Chi Minh zijn we zondag per bus gereisd naar Ben Tre, een dorp in het gebied van de Mekong delta, een stuk ten zuiden van Ho Chi Minh. De busreis was een ritje van twee uur en over de snelweg, prima te doen dus. Achteraf gezien zijn we vreselijk afgezet, dus laat ik daar eens mee beginnen (jullie mogen best even lachen). Overal in Ho Chi Minh zijn er een soort booking-bureautjes te vinden, welke je voor dagtours kunt inschakelen maar ook voor iets simpels als een bus- of treinticket. We hadden geen idee hoe het in zijn werk gaat met openbare bussen en langeafstandsbussen dus we besloten dat maar bij een bookingbureau te doen. Zo gezegd, zo gedaan: twee bustickets geboekt voor 460.000 Vietnamese Dong (dat is ongeveer 17 euro), leek ons een prima prijs… Niets bleek minder waar: eenmaal bij de bus kregen we het busticket van de buschauffeur waarop vervolgens 65.000 Dong stond. In totaal hebben we dus bijna 350.000 Dong (13 euro!!) te veel betaald, ahum. Laten we er maar wat van leren dan: voortaan zelf een busticket in de bus kopen!

We hadden op tijd de bus, dus we waren ook lekker op tijd in Ben Tre: begin van de middag. De buschauffeur vroeg onmiddellijk of hij een taxi moest bellen en waar we heen moesten (in zijn 2 woorden Engels die hij sprak en de rest Vietnamees of handen en voeten). Dit is overigens typisch hier: mensen zien meteen dat je toerist bent (kan ook niet missen, haha) en willen je met alle plezier helpen met van alles, zelfs als je er niet om vraagt. Uiteindelijk kwam er een taxi die ons naar het hostel bracht: werkelijk in the middle of nowhere. We hebben allerlei binnenweggetjes gezien door de gewassen en delta’s heen. Prachtig om te zien. Ons hostel lag aan een van de deltarivieren en was gebouwd in een soort jungle, ontzettend leuk! Heerlijk ook om er te zijn na de drukte van Ho Chi Minh. We hebben dan ook de middag doorgebracht in een hangmat: boekje lezen en muziekje luisteren.

Voor de volgende dag (maandag) hadden we een boot- en fietstocht door de delta geboekt, samen met een ander Nederlands gezin. We

hebben met de boot over de kleine deltariviertjes en de grote Mekong rivier gevaren. Prachtig! Onderweg zijn we gestopt bij een brickfactory en een coconut-candyfactory. In de deltarivieren wordt veel gevist. De rivier is helemaal bruin, volgens de gids niet vervuild (daar twijfel ik nog wel een beetje aan) maar vooral door de klei-ondergrond (klinkt dan wel weer logisch). De vissersboten die door de rivier varen hebben allemaal 2 ogen op zich geverfd: een oude traditie die overgebleven is. In het verleden leefden er krokodillen in de rivier, het verhaal gaat dat vissers ‘extra ogen’ hadden op de boten om voor de krokodillen op te kunnen passen. Per fiets zijn we terug naar ons hostel gegaan, wat een mooie omgeving: veel groen, riviertjes en vlinders.
In de middag hebben we onze reis vervolgd naar Mui Né. En YES: we hebben zelf een bus geboekt! Dat bleek heel gemakkelijk en stukken goedkoper. Voor de langeafstandsbussen hoef je slechts je hostel te vragen die meteen naar de busmaatschappij belt en zorgt

dat je opgepikt wordt bij je hostel. In Ho Chi Minh waren we vervolgens wat meer op ons eigen verstand aangewezen: de overstap naar een andere bus moesten we zelf uitzoeken. Met wat hulp van vriendelijke Vietnamezen was het eigenlijk zo geregeld: met een slaapbus in vijf uur naar Mui Né, lekker comfortabel.
Mui Né heeft een van de beste klimaten in Vietnam: veel zon, weinig regen en een verfrissend windje aan zee. In Mui Né hadden we een hostel vlak aan de zee. We besloten in de avond lekker te douchen en te chillen en van de dinsdag een stranddagje te maken, aangezien we tot dan toe nog geen zon hadden gezien. Mui Né ligt aan de Zuid Chinese Zee, een vrij ruige zee met aardig wat stroming. Daarnaast stond er best wat wind, dus de golven waren hoog. Naast lekker liggen kon spelen met en in de golven dan ook niet ontbreken.
Woensdag zouden we in de middag verder reizen naar Da Lat (binnenland). Ware het niet dat er in Mui Né prachtige rode en witte zandduinen zijn. Dus daar hebben we woensdagochtend ons een paar uurtjes vermaakt, nadat we een heerlijke pancake met chocoladesaus en banaan als ontbijt hadden gegeten met uitzicht op zee. Met een taxi zijn we naar de duinen gereden en zijn ze een eind in gelopen: echt prachtig! Voordat Mui Né toeristischer werd was het een vissersplaatsje. De lokale vissers zijn er nog genoeg. Vanaf de duinen hadden we overzicht over het havengebied waar het vol lag met allerlei vissersbootjes: van redelijk grote tot een soort badkuipjes.

Inmiddels zijn we in Da Lat beland en oef wat is het hier koud! Al gauw 10 graden kouder dan in de rest van het land (graad of 25 dus). De busrit hiernaartoe was vrij hobbelig en bij die beschrijving laat ik het maar even. Details komen wel als ik weer veilig thuis ben, lijkt me beter voor het thuisfront haha!

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.