20-daagse Vietnam reis

11/17/2014

Het is zover. Vandaag vertrekken we met vakantie naar Vietnam! Maar eerst vliegen we naar Bangkok, we hebben er een twee dagen voorafgaand aan vast geplakt. Het is een lange vlucht van ongeveer 10 uur, maar ik verheug mij al op de filmpjes in het vliegtuig. Eenmaal aan boord merk ik echter meteen dat alleen mijn videoscherm op zwart staat. Aangezien ik niet van plan ben de hele vlucht voor mij uit te staren, roep ik meteen de stewardess hiervoor. "Waarschijnlijk doet ie het wel weer in de lucht", zegt ze. Maar dat is niet het geval. Het personeel is een uur bezig het apparaat aan de praat te krijgen, maar zonder succes. Het hele vliegtuig zit vol, dus hoop ik maar dat er een plekje vrij is in business class. Een andere

stewardess loopt naar mij toe en zegt dat ik een andere stoel krijg, omdat het probleem niet te verhelpen is. Op mijn vraag of Anton mee mag krijg ik een negatief antwoord. "Het zal toch niet..." schiet er door mijn hoofd.
We lopen naar voren en ik merk dat de stewardess stevig richting het begeerde gordijn loopt. Yes, ik mag business class vliegen! I love you, China Airways. Het probleem is echter, dat ik nu nooit anders meer wil...

Zondag 18 november:
Lekker uitgeslapen arriveren we in Bangkok. We logeren in 'Ramada dma Hotel' en gaan een paar uurtjes slapen, de nacht was kort. Rond 12 uur gaan we lunchen en besluiten een taxi te nemen naar The Grand Palace, maar van een taxichauffeur horen we dat alles in de buurt is afgesloten omdat Barack Obama het land bezoekt. Dit blijkt inderdaad waar te zijn. Da's balen, dus vullen we onze dag met een

beetje rondslenteren door de stad. We bekijken de kitscherige Erawan Shrine met zijn gouden beelden, bloemen- en fruitoffers bij Siam Square en het Jim Thompson House.

Maandag 19 november:
We beginnen de dag met een fietstocht via de bekende organisatie Co van Kessel. Zo zie je Bangkok op een hele andere manier, ontzettend leuk. Na de tocht halen we onze spullen op en vertrekken we in de middag naar de luchthaven. Rond 20:25 uur landen we in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, waar we worden opgewacht door onze gids Thang. In ongeveer een uur tijd rijden we naar ons hotel 'Asian Ruby', dat in het midden van de Old Quarter (oude stad) is gesitueerd; prima plek! Hanoi is een stad met een geheel eigen sfeer. Ontelbaar veel brommertjes koersen door de straten, oversteken is een ware kunst! Hoe? Even aan de wegkant blijven staan, een 'opening' in de brommerstroom ontdekken en dan langzaam vooruit lopen naar de overzijde van de weg. De brommers, auto's, fietsen, riksja's en bussen schatten je snelheid in en manoeuvreren om je heen. Blijven lopen, vooral niet stilstaan... Het stadsbeeld van Hanoi wordt mede bepaald door de verschillende stadsmeren. We lopen na het inchecken een rondje om het Hoan Kiem-meer en gaan uiteindelijk om middernacht naar bed.

Dinsdag 20 november:
Na een prima ontbijt vertrekken we om 10:00 uur voor een stadstour met Thang langs de highlights

van Hanoi. We beginnen bij het Mausoleum van Ho Chi Minh. Hier ligt Vietnams grote held en burgervader opgebaard en word je in gepaste stilte in een steeds doorgaande processie geleid langs de glazen 'kist' waarin hij wordt tentoongesteld. De geschiedenis vertelt dat de man in zijn autobiografie heeft laten weten dat hij gecremeerd wilde worden. Dit omdat het begraven van lijken kostbare landbouwgrond bezet houdt. Hij wilde dus het goede voorbeeld geven. Maar de Vietnamese regering besliste anders, dus nu ligt hij in een etalage die elke ochtend door duizenden mensen, zowel toeristen als Vietnamezen, bezocht wordt. Het Mausoleum ligt in een complex waar ook twee huizen staan waar Ho Chi Minh heeft gewoond. Het eerste huis heeft hij vier jaar bewoond, maar dit was erg koud en oncomfortabel. Dus werd er een tweede huis gebouwd naar origineel Vietnamees voorbeeld, namelijk op palen. Je kunt het door wachters bewaakte 'heiligdom' niet in, vanuit een galerij om de paalwoning

kun je wel naar binnen kijken. Stilstaan is er ook hier niet bij, je moet verder in de gestadig voortschrijdende rij Vietnamezen die een blik in het huis van hun leider willen nemen. Het interieur is eenvoudig, een bed, een tafeltje, een ventilator... Op het terrein kun je de automobielen van ome Ho bekijken, er staat o.a. een Peugeot 404.
Ook de One Pillar Pagoda bevindt zich op deze plek. De kleine pagode werd gebouwd door een kinderloze keizer die in een droom een zoon werd aangereikt door een godin zittend op een lotusblad. Na de bouw bleek de keizerin daadwerkelijk zwanger. Deze pagode rijst dan ook als een lotus uit het water, staande op een zuil. We bekijken ook de Dien Huu-tempel die naast de pagode ligt, deze is eigenlijk interessanter om te zien dan de pagode zelf.
De Tempel van de Literatuur (Van Mieu) werd gebouwd in 1070 en opgedragen aan Confucius. Hier verrees de eerste universiteit van Vietnam. Op een van de vijf binnenhoven van deze tempel staan 82 stenen schildpadden met op hun rug gedenkplaten waarin namen staan gegraveerd van de tot 1779 afgestudeerden van de universiteit; in dat jaar werd de universiteit verplaatst naar Hué. De schildpadden symboliseren kracht en een lang leven. Het is een soort van traditie dat als je als tiener een opleiding hebt afgerond, je met je examenklas helemaal opgedoft hier je foto komt maken. Vandaag zijn er tientallen giechelende afgestudeerde pubers, de meisjes zijn gekleed in traditionele 'ao dai'. Een uitgelaten sfeertje!

Na een uitgebreide en lekkere lunch in restaurant '5 Spices' worden we door een cyclo (fietsriksja) door de oude wijk gereden, waar we een goed beeld krijgen van het leven van elke dag hier. In de verschillende straatjes en steegjes van de oude stad concentreren zich de koopwaren bijeen. Zo heb je een zijdestraat, een schoenenstraat, eentje voor ijzerwaren, zonnebrillen, souvenirs en zelfs voor melk(poeder). We doen veel indrukken op, ook tijdens de wandeling met Thang door de wijk nadat de tocht met de cyclo is afgesloten. Na een opfrisbeurt in het hotel gaan we lekker Vietnamees eten in 'Little Hanoi'. Moe maar voldaan sluiten we deze eerste dag in Hanoi af. Leuke stad!

Woensdag 21 november:
We staan om 5 uur al op en lopen in het donker naar het Hoan Kiem-meer. Al vroeg in de ochtend zijn de locals van alle leeftijden druk in de weer om aan hun conditie te werken. Er wordt veel aan hardlopen gedaan, maar je ziet ook groepjes dames Tai Chi beoefenen of allerlei andere rek en strek oefeningen. Ook staan stoere mannen bij een geïmproviseerd sportschooltje krachttraining te doen. Op een groot plein aan de andere kant van de weg die om het meer loopt, staan verschillende groepen van overwegend vrouwen deel te nemen aan hiphop-, salsa- of lachtherapieklasjes. Dit gaat lekker door mekaar heen.

Na een snel ontbijt gaan we richting het stadje Halong waar we op de boot zullen stappen voor een cruise op de Halongbaai. Het is 4 uur rijden, maar onderweg stoppen we bij een restaurant dat wordt

gerund door gehandicapten die slachtoffer zijn geworden van de chemische oorlogvoering gedurende de Vietnamoorlog. Bij dit restaurant zit ook een beeldhouwerij, schildersatelier, naaiatelier.
Met een kleinere boot vertrekken we naar onze jonk. Alle jonken zijn op laste van de overheid verplicht wit geschilderd. Nadat we aan boord gaan, steekt het schip van wal om te varen in de baai. We nuttigen een uitgebreide lunch met lekkere krab, garnalen en vis.

Het uitzicht op de baai met haar talloze eilandjes is adembenemend. Halongbaai (baai van de neerdalende draak) bestaat uit vele grotere en kleinere eilanden van kalksteen die dichtbegroeid zijn met struikgewassen. Door de werking van de zee zijn diepe grotten en spleten ontstaan. De baai is al tweemaal toe uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, in 1994 vanwege de schoonheid van het gebied en zes jaar later vanwege de biologische waarde. Slechts twee van de 1900 eilanden zijn bewoond.

We varen vanmiddag ook naar een van deze stranden met een uitzichtpunt boven op de rotsen. De klim van 400 traptreden is vanwege het weidse panorama zeker de moeite waard. Een plons het water in is heerlijk, de zee is lekker verfrissend. We zouden wel uren op dit eiland willen blijven, maar omdat de nacht snel zal vallen, nemen we het bootje terug naar de jonk. Op weg naar ons schip genieten we van de prachtige zonsondergang.

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.