Oldtimers, plaza's en mojito's in Havana

Havana, 05/06/2015

Yessss eindelijk is het zover: tijd voor onze reis naar Cuba! We kijken er al vier maanden naar uit en kunnen niet wachten om eindelijk dit bijzondere land vol oldtimers, salsabars en socialistische regels met eigen ogen te zien.

Na een vlucht van ongeveer 8 uur komen we aan in Havana en hier worden we opgewacht door iemand van de lokale reisagent. We gaan meteen richting een geldwisselkantoor, want het Cubanse geld kun je in Nederland niet van tevoren aanschaffen. Pinnen is in Cuba ook een

zeldzaamheid hebben we gehoord, dus we hebben een flink pak euro's mee en zullen die hier af en toe omwisselen naar lokale CUC's. In Cuba betalen toeristen met de CUC en de Cubanen zelf met lokale peso's; een van de eerste rare en interessante dingen hier in dit land.

Onderweg van de luchthaven naar de stad valt meteen al onze mond open, want we zien hier al meer oldtimers rondrijden dan ooit tevoren... Wow! De chauffeur brengt ons naar ons hotel, of eigenlijk is het meer een soort bed & breakfast; we slapen tijdens deze reis in 'casas particulares', oftewel bij Cubanen thuis die wat kamers verhuren aan toeristen. Leuk om zo wat mee te krijgen van het leven in een Cubaans gezin! We waren een beetje bang dat we de hele tijd op de lip van de familie zouden zitten, maar we hebben een eigen kamer, buitenzitje, badkamer en er wordt speciaal voor ons een tafel gedekt waar we gewoon zelf kunnen ontbijten. Fijn.


De volgende dag gaan we op pad om de stad te verkennen. We hebben gekozen voor een streetwalk en ritje met een cocotaxi. We krijgen een blaadje mee met de streetwalk en hierop staan allerlei goede insidertips over plekjes die we zelf anders vast niet hadden gevonden. We slenteren over de pleinen van de oude binnenstad Havana Vieja, zien een boekenmarkt met allerlei revolutionaire en socialistische titels - blijkbaar zijn andere boeken niet toegestaan of niet verkrijgbaar in Cuba - en zien de grote kathedraal. Behalve de sights is het ook vooral heel leuk om over straat te lopen en het leven van alledag te zien: vervallen huizen met afbladderende verf, wapperende was, buurvrouwen die op balkons met elkaar kletsen. Overal zien we bicitaxi's, een soort fietstaxi's waarmee Cubanen voor een paar cent de stad doorrijden (ehhh ja als toerist betaal je er wel iets meer voor...). Daarna rijden we met een felgele cocotaxi over de boulevard

langs zee, de Malecón genaamd. Overal staan groepjes Cubanen muziek te maken, te kletsen, te lachen en rum te drinken. Wat een uitbundige sfeer op straat en wat een gezelligheid!

De volgende dag trekken we er zelf op uit en regelen we ook nog even een ritje met zo'n gave oldtimertaxi. Voor het Capitolio, een overheidsgebouw dat naar voorbeeld van het Witte Huis in Amerika is gebouwd, vind je veel oldtimertaxi's waar je een uurprijs kunt afspreken voor een ritje. We rijden langs de Plaza de la Revolución, waar je een groot portret van Fidel Castro op een gebouw vindt, en door de luxe ambassadewijk. En nóg een keertje over de Malecón, leuk!

We sluiten onze dagen in Havana af met een flinke mojito in de Bodeguita del Medio, een van de bekendste bars van Cuba. Dit belooft een hele gave reis te worden!

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.