Mijn familie in Zuid-Afrika

Western cape and Eastern cape, 10/22/2017

Met mijn ouders en zusje heb ik 2,5 week ontzettend genoten van onze vakantie in Zuid-Afrika. We zagen elkaar na 2 maanden voor het eerst weer in Kaapstad en reden daar vandaan langzaam via de kust naar Port Elizabeth. Het was heel leuk om elkaar weer te zien en het was dan ook meteen weer als vanouds. Ik vond het vooral heel fijn dat ze zelf nu ook het land, de cultuur en mensen konden zien en ervaren. Zeker mijn rondleiding met de kinderen en de collega's van mijn stage hebben indruk op ze gemaakt. Net als het verschil tussen arm en rijk in dit land en de omgeving van mijn woonplaats Port Elizabeth. Ook het contact dat ik heb met de mensen van stage vonden ze bijzonder. In Zuid-Afrika is "bonden" belangrijk. De relatie die ik met de mensen op mijn stage had opgebouwd was duidelijk zichtbaar voor mijn familie. We hebben een onvergetelijke tijd met z'n vieren gehad.


De reis begon met mijn vlucht alleen van PE naar Kaapstad. Toen de ophaalservice op het vliegveld meteen voor mij klaar stond, ik vriendelijk werd ontvangen in de B&B en ik verbaasd was dat ik nergens op moest wachten, wist ik al meteen dat ik in een andere (toeristische) cultuur zou belanden. Ondanks dat de vakantie in het zelfde land was, leek het even compleet anders dan ik gewend was. Ook het water tekort in Zuid-Afrika lijkt met de verschillende zwembaden voor toeristen niet te gelden. Het was een kleine cultuurshock en daar had ik de hele dag alleen de tijd voor om van bij te komen bij het zwembad. In de avond kwam mijn familie pas.
We hebben in Kaapstad genoten van Kaap de Goede Hoop, het spotten van pinguïns, het uitzicht vanaf de Tafelberg (waar ik zelfs mijn huisgenoten die ook op vakantie waren toevallig ook tegen kwam) en ja, zelfs de hike naar de top van de Lions Head! Mijn ouders waren de oudste op de berg die deze heftige klimtocht tot het hoogste punt hebben bereikt! Het prachtige uitzicht was het allemaal waard! Kaapstad was een mooie stad waar ik al veel in PE over had gehoord en daarom was ik blij dat ik er ben geweest. Gelukkig mag ik er binnenkort weer heen met Jorrit. Deze stad verveelt nooit.
We reden door naar Stellenbosch, dat bekend staat om de mooie grote wijngaarden. Laten wij nou allemaal van wijn houden! Daardoor genoten we van een High Wine. Er komt nu verder even een opsomming, omdat foto's meer zeggen dan dit verhaal. In Hermanus spotte we veel walvissen aan de kust, het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika in L'Agulhas kunnen we afvinken (ik wist van dit bestaan niet af, maar gelukkig hadden mijn ouders zich goed ingelezen), knuffelen met olifanten en struisvogels in Oudtshoorn, slapen in een tent met een typisch Afrikaanse omgeving, de kustplaats Knysna, slapen aan het strand in Plettenbergbaai, naar de hangbrug van het nationaal park Tsitsikamma en een mooie safari in het Addo Elephant park. Dit laatste voelde al als thuis, omdat ik daar al eerder was geweest en vlakbij PE is.

Nu ik door mijn familie de afgelopen 2 weken weer in een Europese cultuur leefde, ben ik mij weer extra bewust geworden van het grote verschil tussen arm en rijk. De ene helft van Port Elizabeth is zo ontzettend rijk, het centrum van Langedijk is er niets bij haha. En aan de andere kant is de armoede hier ook heel extreem. We zijn veel uiteten geweest, omdat het eten hier ook zo ontzettend goed is. Ook hebben we zelfs struisvogel, impala, Kudu en het Afrikaanse gerecht bobotie gegeten. Maar zodra je op straat staat lopen er weer genoeg mensen die aan je vragen om eten. Het is allemaal zo dubbel. Als westers persoon is het heel makkelijk om overal maar heen te gaan, maar vervolgens ook heel confronterend als je de arme mensen op straat ziet.

Als laatste waren we voor mij in ieder geval thuis!! Toen ik met mijn familie weer aankwam in Port Elizabeth was het windkracht 8, onweer en harde regen. Het is een windy city en dat was meteen duidelijk. Gelukkig hebben we de rest van de vakantie wel mooi weer met zon gehad! Port Elizabeth heeft met een zonnetje namelijk een hele mooie kust. Ik gaf mijn familie een rondleiding door het oude en het nieuwe centrum . Met het verschil dat je in de straat van het nieuwe centrum overdag vrij kan rondlopen en in het oude centrum

je overal met de auto heen moet rijden in verband met veiligheid.
Afgelopen maandag ben ik weer begonnen op mijn stage en daar had ik ook weer heel veel zin in. Nu ik nog een ruime 1,5 maand te gaan heb voordat ik met Jorrit ga reizen, wil ik echt nog veel van mijn stage genieten. Ik merk dat ik van veel kinderen op de school liever geen afscheid wil nemen.
Met mijn familie reed ik in de auto naar mijn stage, omdat het niet heel handig is als je in een township verdwaald. Van te voren had ik niet bedacht hoe de collega's en kinderen op mijn familie zouden reageren, omdat ik er zelf ook al 2 weken niet was geweest. Echter werd familie Olie grootst verwelkomd tijdens de weekopening van de school. Vonden veel collega's het leuk om mijn familie te zien en van bijna elk kind hebben ze wel een knuffel gekregen. Het kon dus niet beter en ik ben blij dat ze het allemaal hebben gezien. De sfeer op mijn stage is met welk dagboek dan ook niet uit te leggen.
Tijdens de vakantie spraken we nog verschillende lokale mensen uit Zuid-Afrika. De vriendelijke mentaliteit van de bevolking was hier ook zeer opvallend. Al waren ze allemaal enigszins jaloers dat wij in Nederland wonen. Voor ons weer een extra moment dat we in Nederland gaan genieten van het vrij op straat kunnen rondlopen.
Ik vond het heel fijn dat ik nu meer van Zuid-Afrika heb gezien dan Port Elizabeth en omstreken. Al vind ik het ook weer heel leuk dat ik weer op mijn stage ben begonnen. Dat maakte het afscheid met mijn familie ook best wel makkelijk. Het voelt goed dat ze nu precies weten waar ik leef. Na veel plaatsen van de Garden Route te hebben gezien, vond ik Port Elizabeth de meest vriendelijkste stad en de mooiste kust hebben. Ondanks dat hier nog behoorlijk wat aan het toerisme kan worden gedaan. Waarschijnlijk heb ik dit gevoel, omdat ik mij in deze plaats het meest thuis voel. Deze week heb ik een extra dag met kinderen gewerkt en bijzondere dingen meegemaakt op stage, maar daar in het volgende hoofdstuk van mijn dagboek meer over.

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.