Tochtje met de riksja

Madurai, 07.05.2018

Om 8 uur stonden de riksja’s al klaar voor onze stadsrondrit. Per persoon 1 riksja. Het voelt in het begin niet goed als zo’n mannetje enorm hard moet trappen om vooruit te komen, maar aan de andere kant verdient hij zo wel zijn geld moet je maar denken.
Ze fietsten dwars door de stad, langs al die toeterende auto's, brommers en bussen. Staken hun hand uit en staken dan gewoon over.
Bij de tempel stopten we en kregen we door een lokale gids een rondleiding door de tempel. Biju bleef achter met de tassen want sinds er een brand is geweest in deze tempel mogen er geen tassen,

camera’s of telefoons mee naar binnen. Er was net zo’n security check als op het vliegveld. Omdat het heilig is moesten onze schoenen en sokken uit tenzij je een wondje aan je voet had dan mochten de sokken aan blijven. De gids vertelde weer over de goden Shiva, Brahma en Vishnu en waar ze voor stonden. Maar al snel daarna was ik de draad kwijt. Ze hebben in het hindoeïsme zoveel goden, voor zoveel verschillende dingen. Af en toe pikte ik weer wat op, zoals de incarnatie van de godin Parvati, de vrouw van Shiva. Zij werd geboren met drie borsten en visvormige ogen. Er werd gezegd dat de extra borst zou verdwijnen wanneer ze haar toekomstige echtgenoot zou ontmoeten.
Het indische engels van de gids maakte het er ook niet makkelijker op. Wat ik wel begreep is dat als er een kind geboren wordt de priester aan de hand van de horoscoop en maanstand bepaalt uit welke naam je kunt kiezen. Niets vrije keuze! Verder is het hindoeïsme een geloof waar je alle kanten mee op kunt en wat voor

een buitenstaander erg moeilijk is om volledig te begrijpen

Biju stond ons in een winkel aan de andere kant van de straat weer op te wachten met de tassen. Bij deze winkel konden we vanaf het dakterras foto’s maken. Als je tenminste om de reclameborden heen kon fotograferen ?? Toen we weer naar beneden liepen kon je in ene niet meer snel naar beneden lopen maar moest je de hele winkel door en wilden ze ons van alles aansmeren. Alleen dat koude flesje water nam ik mee! Want ook al was het nog vroeg in de ochtend, het is hier echt heet. Zeker zo’n 35 graden.
De riksja’s brachten ons daarna naar een kleine markt, waar je een pad vol bananen verkopers had. Nooit geweten dat er wel 16 verschillende soorten zijn! De rode hebben we geproefd en deze waren lekker zoet, maar niet echt anders dan die van thuis. De bananen worden nadat ze geoogst zijn, ze zijn dan nog niet helemaal rijp, bewaard in een soort donkere kast waar er wat

chemicaliën bij gaan om ze te laten rijpen. Verderop werden er andere groenten en fruit verkocht. De tocht werd weer vervolgd en we stapten weer uit bij een wasserij. Vroeger wasten ze in de rivier maar er stond nu vrijwel geen water meer in, het is hier al 10 jaar nagenoeg droog. Nu werd er in de wasserij gewassen en daar werden wel chemicaliën gebruikt zodat ze minder water nodig hadden om het schoon te krijgen. Ze vertelden wel dat het steeds moeilijker werd om mensen te krijgen die daar wilden werken, het is vrij zwaar werk.
Bamboe is ook iets dat vaak gebruikt wordt hier in India. We kwamen door een straat met veel varianten van de bamboe. Dik, groot, kort en lang. Voor stijger, bezems, huizen etc etc
Als volgende stond het Ghandi museum op de lijst. Hier was ook onze riksja tour afgelopen en namen we afscheid van de mannen, een fikse fooi en vervolgens telefoneren met hun IPhone voor de volgende klus. In het museum was het warm en daardoor kon je je moeilijk concentreren om al die tekst te lezen. Dat lees ik thuis nog wel eens door op internet of ik ga de film kijken van Ghandi bekijken .
Op het plein voor het museum was een soort summerschool aan de gang, met dansen, theater en een soort stokvechten. Allemaal kinderen van ongeveer 6 tot 14 jaar zoals ik kon inschatten. Ze vonden het geweldig als ik ze op de foto nam of ging filmen.
Onze eigen bus stond hier al op ons te wachten om ons naar het paleis te brengen, de thirumalai nayakker mahal. Een mooi paleis.
Met dit paleis kwam er een einde aan deze mooie ochtend en werden we om 13 uur bij de britisch bakery afgezet om wat te eten en te drinken. Deze warmte sloopt je wel.

Toen we weer op krachten waren gekomen zijn we op zoek gegaan naar een plek om geld te wisselen. We hadden namelijk euro’s mee. Een paar straten verderop is dat gelukt. Daarna snel terug naar het hotel om even lekker te douchen, wel nog even onderweg een overhemd voor Ben gescoord!
Na een rustmoment op de koele hotelkamer zijn we nog even gaan winkelen en naar de bar onder het hotel gegaan. Avond eten deden we maar weer bij de Britisch bakery, de komende dagen krijgen we vast weer genoeg rijst.
Zo meteen nog naar een ceremonie in de tempel en dan zit deze dag er weer op.
De avondceremonie in de tempel was toch mooier dan verwacht. Maar wel apart dat iedere avond weer gespeeld wordt dat Chiva gaat slapen bij Paravatti, met alle offers en toestanden er om heen.
De schoenen stonden bij een andere uitgang als de uitgang waardoor wij de tempel verlieten, dus lopen wij op blote voeten op straat naar de andere ingang want binnendoor kon niet meer. Na een drankje in de bar gaan we naar bed, morgen weer om 8 uur vertrekken met de bus.

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.