Ganges en Shiva

Varenassi - India, 22.01.2017

Shiva is de belangrijkste van de hindoegoden. Varenassi is de belangrijkste theologische stad van India. Hier stroomt de Ganges, de rivier waarin mensen de zonden van zich af wassen, heilige koeien schoon poetsen, maar ook de as van overledenen in uitstrooien. De ghats zijn fantastisch om over rond te dwalen en te zien welke rituelen en dagelijkse processen zich afspelen.
Met bootjes zien we in de ochtend een ander beeld van deze plek, in het begin van de avond varen we langs de crematieplekken. Al is de zon nog niet boven de horizon, het is al druk in de stad, bij de rivier is al veel activiteit. Het traditionele baden, maar ook het wassen van

wasgoed zien we vanuit ons bootje. Het is indrukwekkend om te zien hoe de rituelen worden uitgevoerd. Op het moment dat we langs varen branden er diverse vuren en worden overledenen naar de rivier gedragen voor de rituele wassing en dat allemaal op een vrij beperkte ruimte.
Na de boottocht laten we de Manikarnika (robijnen oorbel) Ghat achter ons. Tijd om ook een kaarsje te offeren, dat met de stroming van de Ganges word meegenomen. Op de Dasaswamedh Ghat isweer een nieuw ritueel gaande, de Ganga Aarti. Het is een ritueel waarbij een groep priesters dagelijks de "Agni Pooja" opvoeren, de "Worship of Fire". Met gezang, geklap, wierook en een boel kaarsen brengen ze een ode aan de Ganges.

Het is een erg drukke stad, alle verkeer krioelt door elkaar heen. Met onze fietstaxi worden we weer keurig aan het hotel afgezet. Het is wonderlijk hoe ze met deze fietsen zich door het verkeer bewegen.

Deze persoon is op reis met Shoestring. Wil je ook zo’n toffe reis maken,klik dan hier >

Get started right away!

What are you waiting for? Capture your adventures in a digital diary that you can share with friends and family. You can switch between any of your devices anytime. Get started in our online web application.