Hinterland Gold Coast 30 januari - 2 februari

Upper Crystal Creek, 02/02/2019

Met een kleine omweg (Martin moet beter luisteren naar Marlies.....) gaan we richting Brisbane. We besluiten om geen gebruik te maken van de tolweg langs de stad, maar er dwars doorheen te rijden. Dat blijkt via een 2*3 autoweg te zijn, eerst door de rommelige buitenwijken (een soort van Spaanse Polder maar dan in het groot) en dan - deels onder - het centrum, langs de rivier. We vangen een glimp op van de stad op deze manier. Vooral langs het water ziet het er mooi uit. Misschien kunnen we zaterdag nog een paar uur in Brisbane pakken als we onderweg zijn naar het hotel op het vliegveld. Volgens de reisboeken is Brisbane een relaxte stad met veel groen, maar daar hebben we nu dus nog niet veel van meegekregen.

We rijden vervolgens binnendoor naar de Gold Coast, waar Surfers Paradise als plaatsnaam wel aangeeft waar het hier om gaat. Een lange sliert hoogbouw pal langs een eindeloos wit strand met

inderdaad surfers en mooie golven. Alles ademt hier welvaart uit. Een korte stop om de sfeer te proeven, behoorlijk warm trouwens hiero. Voor ons not the place to be.

Na een mooie route door een Fransachtig landschap (groen, glooiend) komen we aan in Crystal Creek, waar we erg hartelijk worden ontvangen door Craig en Paul. Hun B&B met twee kamers en een (ons) huisje ligt bovenop een heuvel (dus met Hillcrest als naam). Alles ademt hier rust. We hebben een prachtig uitzicht rondom.

Het welkomsdiner blijkt top te zijn. Paul was in een vorig leven chefkok in en aantal restaurants in Sydney (900 km hier vandaan) en dat is te merken. We raken aan de praat met een Belgisch stel dat ook via TravelEssence hier is beland. Zij gaan duiken in de Great Barrier Reef. Onze gastheren sluiten aan met een glas wijn in de hand en we hebben tot laat in de avond een mooi gesprek. Zij komen dus uit Sydney en besloten vijf jaar geleden hun levens om te gooien, vandaar de B&B. Respect voor hun durf. Het zet ons weer aan het denken, mooi, want dat gingen we ook doen deze reis.

Onderweg hierheen ook wel wat gemijmerd over de vele mogelijkheden en hoe we het meest halen uit de jaren die voor ons liggen. Stel: we zouden meer willen reizen, hoe past dan dan in de manier waarop we nu werken? En hebben we nu de goede balans tussen werk en dingen samen doen, ook als het gaat om de relatief eenvoudig te regelen uitstapjes zoals meer naar theater, de bioscoop of waar dan ook heen. In alle rust kijken hoe we verder gaan.

De volgende dag start met een klein loopje van 4 km maar wel met een enorme slotklim erbij. Moeten we vaker doen zeggen we als we uitgehijgd zijn. Na een fijn ontbijt gaan we de Mt Warning beklimmen. Een klim van ruim 4,4 km naar de top. Het is in een regenwoud en dat zie je aan de vegetatie. Enorm dikke, oude bomen, een vochtige atmosfeer en veel dierengeluiden. Helaas laten de meesten zich niet zien. Een paar kipachtige tiepes, een mooie vogel (foto weer niet

goed genoeg), een hele grote zwart-witte vlinder en een joekel van een spin (die de hele tijd stil hangt en dat helpt om m scherp in beeld te krijgen), dat was het. Ook omdat de top een hele zware klim is en heilig voor de Aboriginals besluiten we om het laatste stuk te laten. Toch bijna vier uur geklommen en gedaald, 't is wel even goed.

Vrijdag is rustdag. Beetje lezen en een kopje koffie in het dorp tien km verderop. Onze hosts hebben voldoende leuke tips. We merken dat we steeds minder in de AD-app kijken om het nieuws te volgen, de VK alleen maar maandag voor het artikel over Feyenoord - Ajax gedownloaded, maar de grote wereld om ons heen komt op afstand. Erg lekker. Wel leuk om reacties op de eerste dagen reisverslag te lezen. Belangstelling van vrienden en familie is fijn.

We vertrekken zaterdag met een beetje een dubbel gevoel. Enerzijds is het een erg aantrekkelijke gedachte om Nieuw-Zeeland te gaan ontdekken, anderzijds was een paar dagen extra in Hillcrest ook wel lekker geweest.

De trip naar Brisbane, waar we overnachten op het vliegveld, gaat via een aantal natuurparken, die veel watervallen bevatten. Onderweg komen we langs een heel schattig (voorheen) slagerijtje en het voelt daar als een sprong terug in de tijd. Het eerste park - Natural Bridge - heeft een paar watervallen, waarvan er 1 echt

pal langs die natuurlijke brug naar beneden komt. We gebruiken die watervallen ook om te experimenteren met de instellingen op de camera. Wat is het effect van een snelle 'S' of een grote 'A' om stromend water vast te leggen? Erg leuk om te doen en om samen elkaars resultaten te vergelijken. En om te bespreken wat en waarom de ene foto beter is dan de andere. Het moet en het kan allemaal beter en meer 'vanzelf' maar dit is gewoon erg leuk zo.

Daarna volgt Springbrook. Dat gebied heeft een prachtig uitzichtpunt, niet geheel bescheiden Best-of-all-Lookouts geheten. Het uitzicht is indrukwekkend net zoals de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Tig jaar geleden is hier een hele grote vulkaan ontploft. Mt Warning, waar we een paar dagen geleden waren, is de caldera als overblijfsel, met in een grote cirkel er omheen. De pieken en dalen zijn oorspronkelijk gevormd door lavastromen en zijn in de loop der tijden veranderd door erosie. Voor de griekofielen onder ons: een

soort Santorini, maar dan mega. We sluiten af met een wandeling naar de Twin Falls, waar veel dagjesmensen blijken te zwemmen.

Bij alle wandelingen tot nu toe staat er veel informatie over wat je aantreft ter plekke. Over het ontstaan, de soorten planten, bomen en dieren enzo. Plus oproepen om de natuur te respecteren. Nuttig, maar wat echt indruk maakt is het feit, dat maar 0,3% van het oorspronkelijke regenwoud nog bestaat. Dus: wat in miljoenen jaren is ontstaan en opgebouwd door de natuur is in iets meer dan 200 jaar verdwenen door menselijk handelen. Bizar.

Na een korte stop voor een vegaburger en wat te drinken doorgereden naar het vliegveld om de auto in te leveren en een nachtje te pitten in het hotel vlak erbij. Morgen lift off om 07.05....

Op weg naar Nieuw-Zeeland, spannend!!!!

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.