Melbourne 19 - 22 maart

Melbourne, 03/22/2019

Wat is Melbourne een geweldige bruisende stad! We merken dat al als we aankomen in ons hotel in de wijk Prahran. Een levendige wijk met kleine winkeltjes en heel veel eettentjes. De Prahran Market is recht tegenover het hotel met een prachtig assortiment aan kazen, vleeswaren, groenten e.d.. Het is een must-visit volgens de boekjes en op kruipafstand dus. Zoveel variatie zijn we in Nieuw-Zeeland niet tegengekomen.

Het hotel blijkt de naam van een kunstenaar (Adam Cullen) te hebben, op alle verdiepingen en in de kamers hangt werk van hem. De hotelkamer met balkon en kitchenette is superstrak. Allemaal top dus.

En als we op woensdag de stop 'Melbourne' echt beginnen met een fietstour van zo'n 5 uur wordt het helemaal duidelijk. We fietsen onder begeleiding van een zeer enthousiaste gids zo'n 23 km in en rondom het centrum. Overal wordt gebouwd, de oude verlopen havengebieden zoals Southbank zijn omgeturnd tot hippe woon- en kantoorwijken met overal restaurants, barretjes en een groot casino. Beide oevers van de rivier de Yarra zijn verbonden met een groot aantal bruggen (Rotterdammers: dat willen wij ook!!). Langs de rivier kan je wandelen, fietsen, hardlopen en barbecuen (hier wordt dat door vrijwel iedereen netjes achtergelaten). Er zijn ook veel parken en parkjes, het OV is heel goed en er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van de metro. Fietsers zijn er niet veel. Ondanks de aparte fietsbanen op de weg en de optie om over de stoep te fietsen, is het nog best een uitdaging om dat veilig te doen. Want het is gewoon erg druk.

Onze gids is een sportfanaat dus we stoppen o.a. bij de training van professionele Australian football spelers (rennen, de bal trappen en vooral niet zeuren als je een beuk krijgt), de diverse stadions voor tennis, cricket, voetbal etc., we zien de aankondiging van darts met Mighty Mike op de billboards en dat allemaal vlak bij elkaar. Sport is ontzettend belangrijk in Australië.

Verder naar het noorden komen we in de wijk Fitzroy. Daar heb je veel wat oudere Victoriaanse huizen. Achterstallig onderhoud is er ook zichtbaar. De huizenprijzen zijn in Melbourne geëxplodeerd de laatste jaren. En nog veel meer dan in Nederland, voor jonge mensen volstrekt onbetaalbaar. Een duidelijk stedenbouwkundig plan lijkt te ontbreken, daar waar ge- of verbouwd kan worden,gebeurt dat. Wel zijn enkele bestaande, markante gebouwen op strategische plekken in de stad door dezelfde architect ontworpen. Maar verder staat oud en nieuw naast en door elkaar.

Na een paar uur fietsen zijn we toe aan koffie en dat blijkt te gebeuren bij de wel zeer bijzonder tent Brunetti. Een walhalla van taarten, groot nog groter, klein en fijn, plus een uitgebreide ijssalon. Eigenaar is een Italiaan, die met een heel klein winkeltje is begonnen en nu dit paradijs op aarde heeft. Lekker!!!!!

Daarna komen we weer terug op Federation Square, waar de tocht ook is gestart. Langs de rivier zijn eettentjes, waar ook lokaal gebrouwen bier is te krijgen. Doen dus.

De fietstocht geeft een goed beeld van de mogelijkheden om de twee dagen erna de stad nog verder te verkennen. Omdat Melbourne aan een grote baai ligt kunnen we 1 dag besteden aan het centrum en de directe omgeving daarvan en de andere dag meer richting die baai gaan. Beide dagen worden een combinatie van lopen en met de tram terug. Donderdag is een feestdag voor ons, dus we starten weer met koffie (en kleine taartjes) bij Brunetti en lopen daarna langs oude en nieuwe gebouwen, kijken even in de bibliotheek (hoog aangeschreven maar een beetje een tegenvaller). Via de oudste winkelpassage van Australie (Royal Arcade 1870) vinden na enig zoeken de steegjes met streetart. Je hebt daar o.a. de AC/DC steeg met tekeningen van rockhelden, maar ook van zeer bekende foto's van de Vietnamoorlog.

Vrijdag lopen we een rondje in Albert Park, waar afgelopen weekend (dus vlak voordat we in Melbourne aankwamen) de Grand Prix F1 is gehouden. Ze zijn nog steeds aan het afbouwen. Het is een troosteloos gezicht, alle glamour is verdwenen.

Een eindje verderop is St Kilda, de wijk die grenst aan de baai. Melbourne heeft een riant strand. Het is prachtig weer, dus gezellig druk. Wel kwallen in het water. Het is echt een meerwaarde voor een stad, als er zo'n mooi strand bij is. Je kan vanaf de boulevard ook de pier oplopen, waar een gerenoveerd strandhuis de toegang geeft tot een golfbreker, waar pinguïns in zitten. Goed verstopt laat eentje zich (een heel klein beetje) zien. De volwassen pinguïns zijn voedsel zoeken op zee en komen pas 's avonds terug. De kleintjes zijn goed beschermd door de ruimtes in de golfbreker.

IJskoffie sluit de middag af. Overall beeld: Melbourne is een heel aantrekkelijke stad. Volop restaurants, veel groen, prima OV, een strand om de hoek en vaak mooi weer. Wel zien de oudere woningen er wat verwaarloosd uit en zijn de appartementen en goede woningen volstrekt onbetaalbaar. Hoe het zit met werkgelegenheid: geen idee. Wel heel veel horeca waar mannen en vrouwen in nette kleding met elkaar afspreken voor besprekingen. Dus waarschijnlijk werk zat, zeker in de bouw. Melbourne is een stad om nog een keer terug te willen komen.

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.