Sydney 10 - 13 april

Sydney, 04/14/2019

De eerste indruk van Sydney? Wat een geweldige stad! Na een vlucht van 1,5 uur uit Adelaide ligt bij de daling de stad in al haar glorie te wachten op bewonderende blikken. Het water, Opera House, Harbour Bridge en de Quay's, het is een plaatje. Helaas ligt de iPhone in vliegtuigmodus in de bagageruimte. Het is even zoeken naar de trein, maar alle OV kan je doen met de OPALcard, die je koopt op de luchthaven. Met de trein naar Central Station en dan met de lightrail naar Pyrmont Bay, waar ons hotel is. Eitje.

Het hotel was een opslagplaats voor schaapswol, maar heeft nu een trendy uitstraling. Je loopt in 10 minuten naar Darling Harbour, een opgeknapt havengebied met eettenten, een wildlife- en sealife zoo en vlakbij kantoren ala de Zuidas. Vandaaruit varen ferry's naar tal van plekken. Een boottocht naar Manly staat al op de 'to-do' list. Het is even zoeken, maar we vinden HET plekje in de zon. Biertje erbij. Hoe lekker kan het zijn na de kou van Adelaide Hills. We kunnen niet wachten om Sydney verder te ontdekken. De inside tips van Ilja, die hier in totaal bijna een jaar heeft gezeten, zullen zeker helpen.

1 van die tips gaat over de koffiecultuur en dan met name in wijken zoals Darlinghurst en Paddington. Dat gaan we testen als we via Darling Harbour naar Marketstreet lopen (wat hebben ze daar een mooie winkel arcade!), in Hyde Park uitkomen en de relaxte sfeer proeven van kinderen die de vogels voeren, joggers die langsrennen en mensen die lekker op bankjes zitten. Ook mannen, die met levensgrote stukken schaken, maken dat beeld compleet. Daarna lopen we Oxford Street door om uiteindelijk vlakbij de kruising met Crownstreet zo'n hip koffiebarretje te vinden.

Als we verder Paddington zijn ingelopen en Marlies de verleiding heeft weerstaan om kekke schoenen te kopen ('alleen als we samen in 010 gaan shoppen', (zucht) 'oke'), staan we even te zoeken op de kaart. Een vriendelijke Aziaat komt met wijze raad: 'als je hier linksaf slaat wordt het 'really suburban' en 'pas op voor de spinnen'. Die zijn giftig en komen vooral in de buitenwijken voor, dus we zien er 0,0. En 'really suburban' betekent huisjes met piepkleine tuintjes en een school met kinderen die op de binnenplaats per groep een dansuitvoering geven. Aandoenlijk.

Via Kings Cross, waar vroeger de rosse buurt was en wat nu een mengeling is van hippe nieuwbouw, 'heren'-clubs, LHBT en nog veel meer lettertiepes komen we in een wat rustiger wijk langs een bloemenwinkel met blauwe (!) dahlia's. Nog nooit eerder gezien.

Het wordt tijd om vanaf Woolloomooloo Bay terug te lopen via Hyde Park om nog op tijd te zijn voor een bezoek aan Sea Life, een erg mooi zeeaquarium, maar dan mega. Je vindt er allerlei soorten vissen, pinguïns, schildpadden en half zee-half landdieren. Ook een mini Great Barrier Reef is er te zien. Bij sommige delen loop je in een onderwatertunnel onder de haaien. Echt indrukwekkend. Veel uitleg en - weer - over hoe alles bedreigd wordt.

Als we terug in het hotel zijn en het hippe restaurant ter plekke opzoeken blijkt 1 van de jongens die er werkt een Nederlandse moeder te hebben. 'Ik zag twee beren broodjes smeren' is niet direct waar je aan denkt als je in Sydney bent, maar het komt dus wel voorbij. Hij kan ook erg lekkere cocktails maken. We hebben er - weer - een leuk gesprek erbij.


Vrijdag maken we, net zoals in Melbourne, een fietstour door de stad. De tour wordt georganiseerd door de enthousiaste Matt, een geboren en getogen Sydney Sider. Hij vertelt op een zeer geanimeerde manier (heeft een tweede baan als acteur) over de geschiedenis van de stad en weet in elke wijk wel waar je moet zijn voor de juiste koffie, het beste eten en goed uitgaan. We vertrekken van The Rocks, vlakbij Circulair Quay (het vertrekpunt van de ferry's naar alle delen van Sydney) en fietsen via Harbour Bridge en Walsh Bay naar Barangaroo. Dat was een traditioneel Aboriginalgebied, vervolgens de aanlegplaats voor cruiseschepen en is nu helemaal omgebouwd tot een prachtig groen gebied aan het water. Vervolgens dwars door 1 van de vele grote bouwprojecten naar Darling Harbour, het hippe centrum, Chinatown en het mooie Hydepark om uiteindelijk bij het Opera House uit te komen. Overal eet- en dranktenten, imponerende nieuwbouw en veel water. Was het bij de start van de

tour nog bewolkt, aan het eind wordt het stralend weer. Dus een biertje als beloning, voordat we iets gaan eten in Chinatown.

Zaterdag is het echt zo ver: de laatste dag in Sydney en ook van onze reis in Down Under en Nieuw-Zeeland. We pakken de ferry naar Manly, dat alles bij elkaar op een uurtje varen ligt. Ook vanaf het water ervaren we de dynamiek van de stad: de gebouwen, de bootjes op het water en het groen van de gebieden ten noorden van de centrale stad. Overal zijn mensen op de been om te ontbijten, een kopje koffie te drinken of gewoon een beetje in de zon te slenteren. In Manly vinden we weer een mooi koffietentje van de lijst met suggesties van Ilja en inderdaad: echt een ontzettend leuke tent. Daarna naar het strand, waar we surfers en zonnebaders zien. We pakken zelf de laatste Australische zon, terwijl we kijken naar een beachvolleybaltoernooi. Weer genieten.

In de loop van de middag gaan we terug naar de stad en al varende langs het Opera House heeft Marlies een verrassing: we gaan daar vanavond in het prestigieuze Bennelong eten! Een restaurant met het Australische equivalent van een Michelinster. En dus in het Opera House, zodat we ook van binnen een beeld kunnen krijgen van dit wereldberoemde gebouw. Om in deze ambiance met een geweldig uitzicht op het water de laatste avond hier samen door te brengen is echt top! Als we tegen elven teruglopen naar het hotel is het overal druk met mensen, met muzikanten op straat en nog steeds zwoel. Wat een feest.

Na 3 dagen rondcrossen zijn we zwaar onder de indruk van Sydney. Wat een geweldige stad!! Overal bruist het, zowel grootschalig (de havens, de bouwprojecten) als kleinschalig (de hippe koffietenten). Het is druk maar de sfeer is ook relaxt. Opvallend is de afwezigheid van brommers e.d.. Het weer is ook een enorm geluk, dat helpt ook. Het is misschien wel de meest aantrekkelijke stad die we tot nu toe hebben bezocht en dat niet alleen op deze reis. Wat een mazzel dat we onze reis zo kunnen afsluiten.

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.