Pacaya vulkaan

Antigua, Guatemala, 10/16/2017

Dag 12 Antigua

Vandaag zijn we heel vroeg opgestaan. Al om 5uur reed ons bus voor om ons op te halen voor een bijzondere tocht; de beklimming van de Pacaya vulkaan. De Pacaya vulkaan ligt op ongeveer een uur rijden van Antigua en op dertig kilometer buiten Guatemala-Stad en is één van de meest actieve vulkanen van het land. De 2252 meter hoge vulkaan ligt in het Pacaya National Park en is daarnaast ook een van de meest bezochte vulkanen van Guatemala.

De Pacaya vulkaan in het gelijknamige nationale park is zo populair

vanwege de vulkanische activiteit. Sinds de 16e eeuw telt de vulkaan 23 grote uitbarstingen en vooral na 1961 is er veel vulkanische activiteit waargenomen. Regelmatig stoot de Pacaya indrukwekkende aswolken en lavastromen uit. De laatste grote uitbarstingen vonden plaats in 2010 en 2014. Vlak na die uitbarstingen was een beklimming van de vulkaan bijzonder spectaculair. Tijdens de hike naar de top zag je gloeiend hete rode lavastromen van de vulkaan afglijden. Onze tour naar de top begint door een dichtbegroeid bos en neemt ons daarna mee over het donkere vulkanische zand. Het lijkt wel een maanlandschap. Tijdens de meeste tours hike je niet helemaal naar de top van de Pacaya, omdat dit wegens de vulkanische activiteit vaak niet mogelijk is. Maar ook net onder de top is het uitzicht spectaculair.

We bereiken deze locatie van een paar tussenstations. Een van de stops is een platform met een prachtig uitzicht. Vanaf hier hebben we

een geweldig uitzicht op Guatemala-City en verschillende andere vulkanen. Daarna een kleine stop in de Lavashop. Dit is een winkeltje vlakbij de top waar je kunst kan kopen gemaakt door de lokale bevolking gemaakt uit lavagesteente.

Daarna lopen we door de verschillende verharde lavastromen. De laatste uitbarsting is al even geleden, maar onder het gesteente is het nog steeds warm. Zo warm, dat we er marshmallows kunnen roosteren!

Daarna vervolgen we onze hiketocht richting het hoogste punt. We worden trouwens de hele toch vergezeld door twee honden van onze gids. Die niet verzuimen af en toe wat te schooien van ons meegebrachte voedsel. De top is prachtig en indrukwekkend tegelijk. Soms klinkt er een harde klap en komt er rook uit de vulkaan. De pacaya vulkaan is nog steeds actief en uitbarsting is zeker te verwachten in de nabije toekomst. Nadat we het hoogste punt hebben nemen wat mooie foto’s en dalen we weer af naar de voet van de vulkaan.

Daarna keren we terug naar Antigua en verkennen de binnenstad.

Deze heeft iets weg van het koloniale San Cristobal de Las Casas in México, maar dan toch een beetje anders. Hierna gaan we eten met zijn alleen in een leuk tentje en sluiten we de dag af met een drankje bij de Red Zebra. Hier ontmoeten we Bart nog eenmaal voor we echt - voor een jaar - afscheid nemen.

Daarna snel naar bed, morgen weer vroeg op!


Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.