A day at the beach

Playa del Carmen, México, 10/25/2017

Dag 22 Playa del Carmen

De eerste volle dag in Playa Del Carmen.
Een spannende ochtend voor mij (Kim)...
En wel hierom: ik ga duiken in een cenote vandaag!
Voor de lezers thuis;
Een cenote of cenode is de naam voor een water bevattende grot of poel.
Cenotes komen voor in regio's waar er geen bovengrondse rivieren zijn. Het water sijpelt door de poreuze grond en vloeit via ondergrondse rivieren naar de zee. Men noemt dit in de geologie een

karstverschijnsel. Op sommige plaatsen is het gesteente verweekt en ingezakt (een zinkgat), waarbij ondergrondse, met water gevulde holtes ontstaan, de cenotes.

Ik werd om 8 uur opgehaald door een man genaamd Ceaser. Een vriend van de broer van Isaac. Doordat het nu laag seizoen is, was ik zijn enige ‘klant’ vandaag. Een aardig man die zijn eigen bedrijf heeft met onder andere een duikschool, taxibedrijf, weddingplanning en excursies.
Een rit van een half uur werd besteed aan leuke gesprekken en natuurlijk informatie over waar we straks gaan duiken. Ik mocht kiezen in welke cenote ik wilde duiken. Ik heb er voor een gekozen waarbij we ook de offerplaats kunnen zien die de lokale bevolking nog steeds gebruiken.

(Cenotes zijn voor de Maya's heilige plaatsen omdat het de ingang naar de onderwereld is. Door de Maya's werden de poelen gebruikt om offers te brengen)

Aangekomen in de jungle waar de cenote zich bevind, liepen we er eerst heen om te kijken hoe hij eruit ziet. Brr, ik kreeg toch wel wat rillingen. Het is een diep ‘zwart’ gat in het water, waarbij je ondergronds in de grot gaat duiken. Je moet er niet teveel bij nadenken. Als je claustrofobie hebt haak je waarschijnlijk af. ;) er werd me meteen verteld dat het water erg koud is, dus mijn bikini, surfshirt, lang wetsuit en erover een een korte wetsuit met muts zouden mijn outfit worden.
Oké, let’s go! Omkleden, duikgear klaarmaken en met duikfles om mijn rug naar de cenote lopen.

Spannend, heel spannend. Ik kreeg nog een zaklamp mee want het is er pikkedonker en ik wilde wel filmpjes maken met de Gopro.

Twee duiken van 44 minuten verder kom ik met opgeheven hoofd uit het water. Ik wil wel een vreugdedansje doen! Zo trots ben ik toch wel. Wauw, wat een ervaring. Het was heel bijzonder.. voor mooi koraal of vissen hoef je het niet te doen, want dat is er niet. Het is tenslotte niet de oceaan. Maar desalniettemin was het een bijzondere ervaring. Zoals ik al zei, pikkedonker, kleine ruimtes, je duikskills worden echt op de proef gesteld.
Ik moest even wennen aan het licht, mijn hoeveelheid lood en het horizontaal duiken. Maar I DID it! :) 2x 44 minuten onder water, 14 meter diep, 3 kg lood en 25 graden onder water.

Het was wel koud onder water, vooral tijdens de tweede duik. Even opwarmen in de zon dus nu. Het is eindelijk mooi weer, de zon schijnt. Alsof het zo moest zijn onze laatste twee dagen. (Morgen voorspellen ze ook goed weer)
Ik was om 13 uur weer terug bij het hotel.
Chiel opgepikt en ingecheckt in een ander hotel... we hebben 1 nachtje in een luxe hotel geboekt. Heerlijk! Het is het Royal Playa del Carmen hotel, All-inclusive.
Onze mond valt open van verbazing, prachtig zeg! Wat een luxe, een heel andere wereld dan alle hotels die we tot nu toe hebben gehad.
We gaan even lekker genieten hier samen.

De rest van de middag lekker op het strand gelegen. Genoten van het mooie weer. Om een uur of 18 richting de hotelkamer.. even in de hangmat een biertje gedronken op het balkon. :)
S’avonds gegeten in een van de 7 restaurants, natuurlijk voortreffelijk. Lekker de tijd genomen om te eten en te relaxen. Terug in de hotelkamer genoten van het bubbelbad voor twee personen en een flesje champagne.

En het bed... die lag lekker! Je kon kiezen uit 7 verschillende kussens. De een nog beter dan de ander. Als herboren worden we morgenochtend wakker gok ik zo. ;)
Wat een heerlijke dag hebben we gehad vandaag!

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.