Surfcamp

Spot X, Byron Bay, 12/02/2016

05.00u vrijdag ochtend in Sydney. Mijn wekker gaat belachelijk vroeg: SURFCAMP. Die wekker was overigens niet nodig geweest, jetlag is nog steeds flink aanwezig, heel de nacht wakker gelegen helaas... 05.30u de bus naar Sydney Central Station. Er zitten al opvallend veel mensen in de bus, blijkbaar allemaal op weg naar werk. Eenmaal aangekomen bij het station stond mij een verrassing te wachten (ik had het kunnen weten als ik het foldertje goed had gelezen…) een treinreis van 8,5 uur naar het surfcamp. Ik zag mezelf al in de zee liggen (zonder surfplank), maar dat ging hem helaas nog niet worden vrijdag.

Zaterdag daarentegen begon het surfcamp, locatie Spot X. Samen met nog zo’n 10 andere zeer onervaren surfers kregen we een introductie over de regels “op zee” en de do’s en don’ts tijdens het surfen. Het moment van de waarheid is nu toch echt aangebroken:

hup met die plank de zee in. Dat valt trouwens nog vies tegen om die plank ‘eventjes’ mee te nemen het water in. Harde wind van rechts en je bent je plank kwijt! Met een beetje geluk mag je ook nog de schelpen tussen het zand van dichtbij bekijken (is mij uiteraard niet overkomen!).
Na vele pogingen om toch echt rechtop op mijn surfplank te gaan staan, is het me tijdens les 1 gelukt!! Voor mijn gevoel had ik de grootste golf (ietsje overdreven misschien...) van heel mijn groepje te pakken en stond ik toch zeker 3 hele minuten (lees: seconden) op mijn plank te stralen. Zo blij als een kind diezelfde dag voor les 2 het water in gerend en nog vele pogingen gedaan om een surfpro te worden. Moe maar voldaan vroeg mijn bedje in geklommen (jawel, weer bovenin het stapelbed) om mijn jetlag weg te werken.

De volgende dag stond les 3 op de planning, om 07.00u (YES). Ook nu kregen we eerst theorie uitleg en moesten we oefenen op het strand voordat we het water in gingen. Nu we allemaal al een beetje de feeling te pakken hadden mochten we ‘bochtjes maken’ gaan oefenen. Aan het eind van de les was het me gelukt om zowel naar links, als naar rechts te gaan (dankzij de instructeurs, zij geven je tips als je bezig bent)! Met het gevoel een echte surfpro te zijn ben ik die middag voor les 4 het water in gegaan.

Dat gevoel was na twee uur lang (bijna) verzuipen en in talloze ‘wasmachines’ te hebben gezeten volledig verdwenen. Kortom, een middag surfen om snel te vergeten! Na het avondeten voelde ik me al een stuk beter en werd het nog een gezellige avond, die we met een hele groep zijn geëindigd op het strand, onder een sterrenhemel die ik nog nooit zo heb gezien! Vallende sterren links en rechts en hier en daar een insect die je in je voeten prikt.

Maandag ochtend de wekker om 05.15u gezet om met een aantal mensen van het surfcamp de zonsopgang op het strand te bekijken. Je voelt het uiteraard al aankomen: het was zwaarbewolkt, dus we hebben heel die zon niet zien opkomen. Chagrijnig gewacht tot het 06.00u was en het ontbijt geopend was. 07.00u opnieuw een surfles, deze dag beloofde een zware te worden. Er stond een enorme stroming waardoor het al bijna de halve les duurde om überhaupt bij het strand vandaan te peddelen.

Zelfde verhaal in de middag, dit keer zijn er zelfs een paar mensen uit de groep afgehaakt omdat ze het niet zagen zitten. Deze bikkel hier is samen met haar bikkel-surfmates gewoon de zee ingegaan en heeft de golven van binnen en buiten bekeken. Toch nog een paar golven kunnen pakken, net voordat de les werd gecanceld omdat het begon te onweren. Die avond stond ons een storm te wachten... en een flinke ook. Inclusief hagelstenen van zo’n 3-4 cm. Terug gezwommen naar mijn stapelbed om uitgerust aan mijn laatste dag bij Spot X te beginnen.

Dinsdag ochtend vroeg mijn laatste surfles gehad, die overigens erg goed ging (ja weer dat ‘surfpro’ gevoel). Na de lunch was het tijd om naar de volgende surfspot te gaan: BYRON BAY (ohhhh yeah)!! Na zo’n drie uurtjes met de bus kwamen we aan in een echt hippie plaatsje. Opvallend veel mensen lopen hier op blote voeten. Ik heb ook een poging gedaan, maar mijn Nederlandse voetjes kunnen de straatstenen en kiezeltjes echt niet aan. Overigens kunnen ze mijn slippers ook niet aan, mijn linkervoet zit onder de blaren.
De aankomende twee nachten slaap ik in een tipi (super hippie). Vier bedjes en een paal in het midden met een lampje eraan, that’s it!

Woensdag ochtend samen met een van mijn ‘surfmates’ Byron Bay in gegaan en de echte hippie sfeer geproefd. ’s Middags de eerste surfles in Byron Bay!

Super enthousiast en nog steeds met het ‘surfpro’ gevoel wandelde ik het strand op met mijn surfplank. Iets minder enthousiast werd ik toen ik de torenhoge golven voor me zag en merkte hoe hard het aan het waaien was. Een tiental wasmachine-ervaringen verder toch echt een paar enorme golven gepakt. Uitgeput op het strand neer geploft en terug in het busje naar het hostel. ’s Avonds op naar Woody’s, een soort kleine club die elke woensdag avond is afgeladen met alle backpackers die in Byron Bay verblijven (denk: kathedraal taferelen toen we 15 waren). Oververhit en stinkend naar bier nog een veel te dure pizza gegeten en mijn tipi ingedoken.

Vandaag stond de laatste surfles gepland (helaas). Met toch wel een beetje angst liep ik met mijn surfplank het strand op. Gelukkig was de wind vandaag niet zo hard en waren de golven goed! Mijn laatste surfles was dan ook zeer geslaagd! Los van het feit dat we het laatste half uur niet meer te ver de zee in mochten.

De instructeurs vertrouwde het niet helemaal omdat er enorm veel vogel boven het water vlogen, wat een teken kan zijn dat er HAAIEN in de buurt zijn. Je begrijpt dat ik hierna met knikkende knietjes nog een aantal pogingen heb gedaan om een aantal golven te pakken.

Kortom, dit was een TOP week. Ik heb een soort haat-liefde verhouding gekregen met de zee en mijn surfplank. Maar het gevoel dat je krijgt als je daadwerkelijk rechtop staat op je surfplank is onbetaalbaar! Nu ben ik onderweg naar Surfers’ Paradise - Goldcoast, waar ik 1 nachtje zal blijven en daarna doorga naar Brisbane. Eens kijken hoe de echte surfpro’s het doen morgen!

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.