Mexicooo, te quiero

Guadalajara, 11/10/2016

Mama wees me er zaterdag op dat ik precies drie maanden weg ben! Ik laat na (te) lange tijd weer eens wat van mij horen. De afgelopen weken ben ik veel op reis geweest. Eerst een weekend naar Zacatecas met Conexion. Voor de verandering waren we maar een groep van 20 personen. Om 7.00 moesten we verzamelen. De avond ervoor hadden we een feest georganiseerd in ons huis met ongeveer 200 man. Met 1 uur slaap gingen we op stap. Daar aangekomen hadden we wat tijd om uit te rusten op onze kamer. Vervolgens gingen we Zacatecas verkennen. Het is vergelijkbaar met Guanajuato, ook heel mooi. We zijn naar een oude mijn geweest waar we een rondleiding kregen. We bestellen pizza en eten het op

het mooie dakterras op. We drinken daar nog gezellig wat en daarna gaan we naar de discotheek. Het gave is dat de club in de mijn zit. Maar wat was het koud ’s avonds, omdat de stad een stuk hoger ligt dan Guadalajara. Voor het eerst van mijn tijd in Mexico heb ik het flink koud gehad. De volgende dag hebben nog wat uurtjes vrije tijd, en verkennen we de stad nog wat meer. De volgende reis was naar Mexico Stad. Dit keer zelf georganiseerd. Sylwia en ik hebben donderdagochtend het vliegtuig genomen. Het is een vlucht van ongeveer 1,5 uur. Nog nooit hadden we zo’n klein vliegtuig gezien, en het was bij lange na niet vol. Daar aangekomen gaan we naar ons appartement geboekt via Airbnb. Eleni komt even later bij het appartement aan, want die was al een paar dagen in Mexico Stad bij een vriendin. Met z’n drieën gaan we de stad verkennen. Ons appartement ligt in het centrum, en de eerste dag verkennen we het centrum. We gaan naar het museum de Bellas Artes. We kunnen met onze studentenpas gratis bij elk museum naar binnen. Ook

gaan we naar de Zócalo, het belangrijkste plein in de stad. De volgende dag gaan we naar Teotihuacan, de piramides dichtbij Mexico Stad. In Mexico Stad is het ook al zo koud ’s ochtends en ’s avonds. In Guadalajara zijn we dat helemaal niet gewend. ’s Middags gaan we nog naar een ander deel van de stad, naar een park. Zaterdag gaan we naar het Frida Kahlo Museum (Casa Azul). Het museum is in het huis waar zij heeft gewoond met haar man, Diego Riviera. Het museum bestaat uit haar kunstwerken, maar ook objecten uit haar leven. Het museum ligt in de wijk Coyoacán. We lopen daar nog wat rond en dan nemen we de trein naar Xochimilco. Deze wijk staat bekend om de kleurrijke boten waarmee je een tour door de kanalen kunt doen. Zondag gebruiken we nog om rustig wat rond te lopen. We gaan met z’n drieën naar het Museo de Arte Popular. Daarna gaat Eleni nog naar wat andere museums, maar Sylwia en ik doen liever wat anders. Wij gaan naar de Basiliek van Guadalupe en naar een archeologische plek. We ontmoeten Eleni weer en eten wat. We hebben nog wat tijd in het appartement om uit te rusten en op te ruimen. ’s Avonds nemen we de nachtbus terug naar Guadalajara. We doen er ongeveer 6,5 uur over.
Op Woensdag 2 November was het hier Dia de los Muertos (dag van de doden). Ze zeggen hier dat die dag nog belangrijker is dan de dag

van de onafhankelijkheid. Van zaterdag t/m woensdag was er een soort festival in Tlaquepaque (een deel van Guadalajara). Hier zijn we zaterdag even wezen kijken. Er worden grote kleurrijke altaren geplaatst met bloemen en dingen die de overledenen leuk vonden. Een ander symbool van deze dag zijn de gezichten geschilderd als skeletten. Zaterdagavond hadden we een Halloween feestje. Maandagavond tot Woensdagavond ben ik met bijna al mijn huisgenoten naar Michoacan geweest, een streek ten zuiden van de streek Jalisco waar ik woon. Dinsdagochtend vroeg zijn we naar de vulkaan Paricutin geweest. Dit is een relatief hele jonge vulkaan, ontstaan in 1943. We zijn naar de top geklommen. Dit was vrij lastig, want je moet voornamelijk klimmen over losliggende stenen. Maar het uitzicht is het meer dan waard. Naar beneden was erg grappig. We gingen min of meer glijdend naar beneden over een stroom van zwart gruis, het voelt als sneeuw, maar dan warm. Ik vind het bijzonder dat er stoom uit sommige plekken komt en dit echt warm aanvoelt. In het gebied van de vulkaan staat nog een deel van een kerk, dat als enige van de oude stad gedeeltelijk intact is gebleven. Daarna met de bus verder naar Lago de Patzcuaro, en met de boot naar het eiland Janitzio gelegen in dit meer. Hier lekker gegeten, en rondgelopen. Daarna naar een plaats dichtbij het meer, genaamd Tzintzuntzan. Om 4 uur de volgende ochtend komen we aan in het hotel. Na een korte nacht hebben we nog tot 18.00 uur om Patzcuaro te verkennen. Om 00.00 uur komen we aan in Guadalajara.
Afgelopen zondag ben ik met Sylwia naar de dierentuin van Guadalajara geweest. Een enorme en mooie dierentuin. Met een stoeltjeslift kun je de dierentuin van boven bekijken, er is een safarigedeelte waar je met een bus doorheen rijdt en giraffen kunt voeren, een aquarium, en natuurlijk vele andere dieren.
Vandaag ben ik naar de kapper geweest, een kleine winkel met 1 stoel en een supervriendelijke vrouw. Het was erg grappig, want er kwam een buurvrouw langs met een schaaltje met komkommer met chili en limoen, en ze stopt zo een stukje in m’n mond. Daarna bleef ze gezellig kletsen, natuurlijk waar we vandaan komen, gelukkig niet uit de Verenigde Staten zegt ze (hiervoor was de VS al niet erg geliefd in Mexico, maar nadat Trump gisteren de verkiezingen heeft gewonnen al helemaal niet meer). En een paar keer zegt ze ‘que bonito’ (wat mooi) over mijn haar. Mijn haar knippen koste 50 pesos, omgerekend ongeveer 2,5 euro!
Ik hoop dat het samen met de foto’s een goed beeld geeft van wat ik de laatste tijd gedaan heb.
Nog even iets anders… Ik heb mijn vlucht terug naar Nederland gewijzigd. Ik kom 10 januari thuis in plaats van 24 december. Zo heb ik nog 2,5 week langer om meer van Mexico te zien. 5 December eindigt mijn semester hier, dus ik heb ruim een maand om te reizen.

Reactions


Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.