Bigi Pan

03/17/2017

7:30 vertrokken we met 17 man, de gids en de buschauffeur vanuit het centrum van Paramaribo. Na ongeveer een halfuur maakten we al onze eerste stop omdat de gids bij de Chinese supermarkt nog drinken moest kopen, omdat het restaurant waar we zouden gaan ontbijten afbelde hebben we bij een tentje tegenover de Chinese supermarkt ontbijt gekregen, we konden kiezen tussen verschillende Surinaamse snacks. Ontbijten met Baka Bana's en Surinaamse kroketten is niet helemaal voor mij weggelegd dus heb ik mijn snacks meegekregen in een zakje voor onderweg.

De eerste stop maakten we in het plaatsje Groningen, ik stapte de bus uit en genoot meteen van de rust en de mooie plekjes die ik in mijn ooghoeken zag. Als eerste liep ik naar de overdekte vlonder, vanaf hier kon je aan beide kanten uitkijken op de Saramaccarivier, en oh wat een mooi uitzicht!

Hierna ben ik nog even een stukje gaan lopen langs de monumenten en overheidsgebouwen, het is mooi om te zien dat alles nog in een oude stijl gebouwd is vol met details.

Na de nodige foto's te hebben geschoten was het weer tijd om verder te gaan, de volgende stop was Nickerie, een district in het noordwesten van Suriname. Nickerie kun je zien als een klein stadje in het binnenland. We hebben hier even over de centrale markt gewandeld, ook al was dit voor mij jammer genoeg niet voor lange duur door de overheersende vislucht. Normaal heb ik hier geen moeite mee maar dit rook echt naar vis die al dagenlang lag te rotten in de zon... bah. Gelukkig was het al snel tijd om weer verder te rijden.


Na tien minuten rijden kwamen we aan bij Zeedijk, ik waande me hier in een klein stukje Nederland door de dijk, het strand en de zee. Het geluid van de golven liet me voelen alsof ik thuis was. Aan de overkant van de zee kon je Guyana zien, sommige mensen gaan hier per boot naar toe zodat ze niet langs checkpoints langs de weg hoeven, het is ook een manier maar door de hevige stroming niet altijd even veilig.

Hierna was het tijd om met zijn allen bij een restaurant nasi en bami te gaan eten en natuurlijk een biertje te drinken. Het eten was zoals gewoonlijk weer erg lekker en met een vol gevoel stapte ik weer de bus in, het was eindelijk tijd om naar Bigi Pan te gaan.

Met de bus stopten we naast een plek aan de rivier, hier lagen drie bootjes klaar om ons op te halen. Na tien minuten varen stopten we al omdat de boot over een zandheuvel heen moest zodat de we door de mangrove verder konden. De mangrove, ja wat zal ik hier eens over zeggen, ik wist niet waar ik moest kijken zoveel mooie stukken natuur en vogels die hun rust zoeken tussen de bomen, en ja hoor daar was mijn eerste geluksmomentje.


Aangekomen bij ons huis wat op een groot meer stond wist ik niet wat ik mee maakte, wat een rust en prachtige natuur om ons heen. Snel hebben we met elkaar het beste plekje in het huis kunnen veroveren om onze hangmatten op te hangen, gezellig met zijn achten naast elkaar uitkijkend over het meer.

Daarna was het alweer tijd om in verschillende groepen met de bootjes het water op te gaan om vogels te spotten. Al snel zagen we in ons zicht flamingo's staan, heel stil probeerden we dobberend dichterbij te komen. Zo ontzettend gaaf om van dichtbij deze dieren te zien, en wat zijn ze mooi! Ik dacht hoe kunnen die beesten in een meer staan maar het hele meer scheen niet erg diep te zijn, als je er in staat komt het water tot je scheen/knieën dus vandaar dat de flamingo's hier gewoon kunnen rond lopen.

Na het flamingo's spotten gingen we op zoek naar andere vogels, we gingen verder het meer op en kwamen in een omgeving waar allemaal boomstronken uit het meer kwamen, samen met ondergaande zon zorgde dit voor prachtig uitzicht en mijn tweede geluksmomentje, wat kon ik hier intens van genieten.

Na het varen hebben we onszelf omgekleed omdat het wat frisser werd en hebben we soato soep gegeten, dit is een Javaans gerecht. Je kunt zelf je benodigdheden in je soep gooien, klinkt niet erg lekker maar het was tegen mijn verwachtingen in echt heel erg goed! Na het eten zijn we weer in groepen op de bootjes gesprongen om kaaimannen te vangen, in het donker gingen we de mangrove door op zoek naar rode oogjes in het water maar helaas.... Geen succes. Wel hebben we heel wat grote slangen kunnen spotten, ook gaaf.

Eenmaal terug bij het huis hebben we met z'n achten op de ligbedden gelegen zodat we konden kijken naar werkelijk waar de mooiste sterrenhemel die ik ooit heb gezien. Daar liggend in de stilte beleefde ik mijn 3e geluksmomentje en wat baalde ik stiekem dat ik die niet met bepaalde mensen kon delen. Na het kijken naar de sterrenhemel hebben we onder het genot van borgoe cola en muziek zitten praten en lachen met elkaar, wat een heerlijke avond, denk ook mede doordat niemand bereik had op zijn telefoon.

En ja.... Toen was het tijd om te gaan slapen, ik heb heerlijk geslapen in mijn hangmat al had ik dit stiekem niet verwacht, echt helemaal mijn ding. En de ochtend erna was al helemaal genieten, met een grote kop koffie wakker worden in mijn hangmat kijkend naar de zon die op komt.... Weer een grote wauw.


Na het ontbijt zijn we in groepen de bootjes opgegaan om nog een keer vogels te spotten en om naar een plek te gaan op het meer waar we onszelf in het water een modderbad konden geven. Ik twijfelde een beetje om erin te gaan maar ik ben blij dat ik het toch heb gedaan want wat is het leuk om elkaar met modder onder te smeren, en het is al helemaal leuk als je huid er zacht van wordt. We zijn dan ook niet weg gegaan zonder wat modder mee te nemen natuurlijk, zo kunnen we thuis nog een keer.

Weer terug bij het huis konden we even douchen en hebben we gegeten. Daarna was het jammer genoeg weer tijd om te terug te gaan naar de stad. Door de mangrove terug naar onze bus begreep ik waarom veel Surinamers in de weekenden naar het binnenland trekken, de mooie natuur maar ook zeker de rust maakt je zo gelukkig.

Op Bigi Pan voelde ik me voor het eerst in Suriname echt oprecht heel erg gelukkig, dus dit wordt vaker in de weekenden naar het binnenland.


Reactions

Mijn Suriname Avontuur

17022017/23072017

Booking.com

Blog

Follow Travel Diaries

Travel Diaries op Facebook Travel Diaries op Twitter Travel Diaries op Pinterest Travel Diaries op Instagram

Making your own travel diary has never been so much fun!

Tell your story

Add stories to your digital diary and determine for each chapter if you want share it or not. Public chapters are converted to a blog that you can share with family and friends.

Add photos

Complete your diary by adding photos to the stories in diffent layouts. Large pictures or small pictures, portrait pictures or landscape pictures. It’s up to you!

Map your travel routes

In addition to photos, you can also add maps to your diary. Drag pins on the map to indicate your location or map your entire travel route.